Assalamualaikum WBT
KADANG, kan.. untuk keluarga kecik macam kami ni, kalau rasa nak makan mee sepinggan seorang, lebih baik la rasanya makan di kedai. Ialah, mee sepinggan tu berapa gram aje mee-nya tapi beli mee kuning sampai sekilo. Jadi, nak habiskan mee sekilogram yang Pak Inche beli sebab nak makan Mee Hailam tuari, Sk masaklah Mee Goreng 😆.
Bukan saja nak habiskan mee ya, tapi.. nak habiskan Udang Goreng Madu berbaki tiga ekor dan Sambal Sotong sikit, hehehehe.
Kalau SA plak..mee kena beli 1/2 kg tu je untuk kami 4 orang..itupun 3 org je makan..kalau ada berlebih SA biasanya masukkan dalam bekas dan bawak pi kerja esoknya...habis lauk2 semua ye SK...kena pandai olah kan...
ReplyDeleteHaaa.. kadang tak jumpa yg pek 1/2 kg. Kuey teow pun banyaknya yg pek sekilo, SA.
Deleteammi ni walaupun ber5 kadang2 tak habis juga sekilo tu. kalau buat pagi...tengahari pun silalah makan mee bersulamkan nasi acah2 nasi ambeng
ReplyDeleteKalau ber5 tu rasa masih berbaloi goreng sendiri. Okey jugak tu buat stail nasi ambeng.
DeleteKadang2 baki mi sampai keras dalam esbok. Takde erk yang jual setengah kilo ke suku kilo ke
ReplyDeleteAda yg 1/2 kg tapi kdg tak semua kedai ada stok 1/2 kg tu, Wak.
Deletenmpk udang beso tu...ank saya suka kalo mee letak udang...saya plak suka letak daging
ReplyDeleteKannn.. letak daging lagi sedap benarnya tapi tak kena plan awal la sbb daging lambat defrost.
Deletebetul..better beli..sebab saya seorang jer yg suka mee..terutama mee goreng mamak..
ReplyDeleteNak masak sikit jenuh 😆
DeleteSama laa rumah ni Kak, takde sapa nak makan klu masak, bila Lin masak tu, maknanya Yana stay lepak rumah laa, klu tak ermm fikir 2/3 kali nak hidupkan gas
ReplyDeleteKdg akak kalau sorang, klu terpaksa masak, masak yg simple aje. Tapi biasanya panaskan loklam ðŸ¤
Deletekami kat kelantan semuanya mee yg 400g. yg sekilo susah nk jumpa kecuali mee numee gardenia tu ada yg 1kg dgn yg kecik tu 500@400g. kuey tiaw pun sama 400g.
ReplyDeleteKalau 400 gm ok tu, sekali masak boleh habis 😋
DeleteBagus gak idea tu. Tapi kalau dah terbeli mi kena juga masak sekali banyak. Boleh buat masa breakfast, boleh carry forward untuk lunch. hihi..Cepat sikit memasak kalau guna sambal lauk, tambah sikit-sikit dah siap.
ReplyDelete