UDANG GORENG MADU

Seri Kandi Tanah Jauhar
9

 Assalamualaikum WBT

PAK Inche teringin benar nak mencuba memasak menu udang harimau RM3 seekor di Restoran YX. Dalam masakan tu, ada rasa kicap soya cair dan ada rasa manis melekit. Masakannya ringkas, cuma ada bawang putih yang dipotong kecil dan daun bawang yang dipotong anggaran panjang seinci.

Katanya, nak masak untuk mak mentua, tapi, bila tiba nak memasak, kita pulak dikerahnya menggoreng udang 😆.


Sk gorengkan siap-siap udang tu secara tenggelam untuk beberapa minit sahaja. Udang jangan sampai dimasak sampai badannya jadi huruf C kerana ia menandakan ia terlebih masak. Tapi, semua udang pun bila kena panas serta merta akan mengerekot, hahaha. Siap goreng, Sk suruh Pak Inche realisasikan cita-cita Udang Goreng Madu dia tu.

Panaskan minyak, tumis bawang putih. Bawang putih jangan dicincang sebaliknya cuma dipotong dua yang masih menampakkan ia adalah bawang putih.

Bila bawang sudah hampir keemasan, masukkan kicap soya cair. Kemudian masukkan udang dan madu, goreng kilas (goreng cepat-cepat dengan api besar). Akhir sekali taburkan daun bawang. Bolehlah letak sedikit daun ketumbar sebagai hiasan ketika menghidang.

Udang, kan.. masak apa pun sodap!
😋


Tags

Post a Comment

9Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. taknak madu... tapi lain org lain tastenya kan. Ada org suka ayam masak madu kalau makan nasi kandar...tp ammi memang tolak terus. Mamak...ko jangan berani2 letak kuah madu atas nasi aku.

    ReplyDelete
  2. betul kak, goreng dengan kunyit bodo2 pun dah sedap ini kan pulak masak gini

    ReplyDelete
  3. Udang faveret anak no. 2. Nampak sedap pulak menu ni.

    ReplyDelete
  4. Suka udang gak. Lagi² buat sambal madu.

    ReplyDelete
  5. SA terliur tengok lauk udang SK ni...rasa nak cari udang tapi tu la..SA sorang je makan

    ReplyDelete
  6. Simple dan nampak memyelerakan, boleh cuba nanti .. adanudang sebekas tuu..

    ReplyDelete
  7. teringat udang madu di kedai nasi kandar...sedap nih..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!