MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi Whatsapp Sahaja : 0127799705 atau telefon/ sms 0127844524. PEMBERITAHUAN : Mulai Disember 2014 semua urusan boleh dibuat melalui satu talian sahaja iaitu 0127844524. Harap maklum.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, January 10, 2013

KEKAPIS AKA SHELL GORENG BERCILI

ASSALAMUALAIKUM...


DULU Seri Kandi panggil haiwan laut bercengkerang ini shell rupa-rupanya nama yang sebenar dalam kad pengenalan adalah kekapis, oooo... kekapis rupanya, hehehe. Bila tengok balik link lama tentang shell yang pernah Seri Kandi masak sebelum ini (sebenarnya Tuan Panglima yang masak) barulah Seri Kandi perasan ada seorang pembaca yang meninggalkan komen nama sebenar shell ini. Terima kasihlah kepada tuan/puan pengomen tu ya. Inilah rupanya kekapis yang selalu dimasak oleh Etiqa Masterchef Malysia 2 tu.

Sebenarnya di rumah Seri Kandi ni umat yang paling sukakan makanan macam ni adalah ER dan Tuan Puteri Yaya. Seri Kandi kalau setakat tolong-tolong makan tu bolehlah biasanya tukang habiskan ialah Tuan Puteri Kuat Makan tu. Alhamdulillah, sekarang Seri Kandi dah letak jawatan sebagai tong sampah, hehehehe.. tupun masih tak kurus-kurus jugak, makin gemuk ada :-( Selain dari suka makan, ER juga suka memasak haiwan bercengkerang ni. Kalau ER yang masak Seri Kandi rasa macam nak keluar rumah pakai purdah sebab Seri Kandi rasa malu disebabkan 'sound effect' yang dicetuskan ER di dapur Seri Kandi. Mesti orang ingat, teruk benar perempuan tu masak. Ketahuilah wahai jiran-jiranku, kalau terdengar bunyi orang memasak yang luar biasa tu bukannya hamba yang masak tetapi suami hamba, isk isk isk. Marilah layankan apakebendalah yang diletakkan oleh ER dalam kekapis ni ya dengan merujuk resepi yang terdahulu.

gemukkan isi kekapis ni ?
KEKAPIS GORENG BERCILI
Sumber : Alam Sari

Bahan-bahan:
1 kg shell (macam dalam gambar tu... hehe)
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2" halia*
3" serai*
15 tangkai cili padi kampung* (tumbuk halus bahan bertanda*)
1 sdb pes tomyam
1 sdb sos tiram
1/2 sk garam
1 sdb gula
1/4 cawan jus limau nipis
3 helai daun limau purut dihiris
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
~ Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan tumbuk sehingga agak garing. Masukkan pes tomyam, sos tiram, garam dan gula. Gaulkan semuanya hingga sebati.
~ Masukkan shell, gaul rata dan masukkan jus limau nipis. Taburkan daun limau purut dan biarkan sehingga shell masak dan bolehlah dihidangkan bersama hirisan cili dan kicap cair.

Oh! Ya... Seri Kandi sangat suka semalam apabila menerima bingkisan yang diterbangkan jauh dari Negeri di Bawah Bayu. Ya Allah, terharunya Seri Kandi dengan susah payahnya menerbangkan untuk Seri Kandi. Siapakah insan yang baik hati tu ya dan apakah isinya akan Seri Kandi kongsikan di entry yang lain. Sehingga bertemu lagi di Alam Sari.

17 comments:

  1. lia x penah makan kekapis ni kak..sesekali nak juga merasa. kat pasar besar melaka ni x penah pulak nampak ada org jual.

    ReplyDelete
  2. tau shell jer baru tau ini kekapis rupanya..hehehe

    ReplyDelete
  3. Kekapis ni sedap juga dalam tomyam. Just nak share info. Saya sendiri melihat di dalam TV. sekarang ni laut kita mengalami masalah laut merah. digalakkan semua tidak makan makanan berkerang-kerangan. seperti kerang, ketam, udang, kekapis dan sebagainya. paras toxin yang tinggi tidak dapat di lihat dengan mata, takleh di basuh dan masak untuk hilang kan toxin.

    Kalau ada rasa sesak nafas, muntah keracunan makanan segera ke hospital.

    Ini yang saya dengar semalam dalam tv. mungkin bole share pada yang lain.

    ReplyDelete
  4. Pernah makan sekali dua jer... Tapi yang bestnya, kulit dia senang kopek..hehehehehe

    ReplyDelete
  5. xpernah makan..selalu makan retak seribu je..nipun dah lama xmakan retak seribu...huhu

    ReplyDelete
  6. ishh.. tak pernah nampak benda ni... maklumlah jarang2 masuk supermarket/pasar basah... kalau ada jumpa teringin gak nak rasa... mesti sedap kan?

    ReplyDelete
  7. Ohhh... kakak pun baru tahu nama dia kekapis. Untunglah ER rajin ke dapur - kelantang-kelentung tak kisah janji dia sudi melakukannya. Kalau kakak dah lebih dari senyum tak tahu nak kata apa..

    ReplyDelete
  8. xpernah rasa...kene try nie...mesti sedap

    ReplyDelete
  9. Salam Ziarah,

    Auntie tak pernah makan kekapis.
    Wahhhh..nak juga try, tapi tak tahu mana nak beli..huhuhuhu

    ReplyDelete
  10. juga teringin nak tgk en zalie bantu didapur

    ReplyDelete
  11. Kalau ada belilah lebih. Sedap btol rasanya. Toxid maxid tolak tepi

    ReplyDelete
  12. Yang biasa kita tengok tu, kekapis dimasak tanpa shell nya, kan?

    ReplyDelete
  13. LOL~~ xtahan bab bunyi memasak luar biasa tu :p
    scallop ye kak. nmpk gmbr isi tu mcm scallop dh, tp tun xtau cengkerang dia rupa camner. hihi

    ReplyDelete
  14. scallop cm shell pam minyak la..mahal x hargany kt cni de jual x?

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?