Assalamualaikum...
ATAS permintaan Iman, semalam Sk buatkan Daging Bakar Cicah Air Asam Budu. Kalau buat air asam ni tak boleh buat sikit sebab dia buat macam makan nasi dengan gulai 😂😂😂
Sambil tu panaskan lauk-lauk kelmarin yang tak habis, Ayam Masak Kicap dan Sotong Sambal. Alhamdulillah, kosong peti sejuk bila semua lauk dah dihabiskan
😁😁😁
Resepi Air Asam Budu :
2 jemput asam jawa
1 1/2 cawan air masak
1 biji bawang besar (didadu)
9 biji cili padi hijau (hiris)
2 biji cili padi thai (hiris)
1 biji tomato (didadu)
2 sudu besar budu
1 1/2 sb gula
1 biji perahan jus limau nipis
Perah jus asam jawa dahulu - tapiskan
Air asam jawa tadi campurkam dgn bahan2 lain, ramas guna tangan (guna glove)
Buat sekurang2nya 1/2 jam sbelum hendak dihidang supaya rasanya sebati
Boleh letak hirisan daun ketumbar jika ada
Sedapnya.. Menarik untuk dicuba..
ReplyDeleteTapi cicah budu plak ke Sk
Sedapnyaaa kak..rasa nak cari daging lak esok..hahahha
ReplyDelete