Assalamualaikum...
BUNTU petang semalam gara-gara semua orang tak ada idea nak masak apa. Dah jadi kelaziman, setiap kali Encik Rizar mengambil Iman balik sekolah, mereka akan berbincang nak makan apa untuk makan malam. Tapi semalam, Iman kata, babah kata tengoklah nanti. Tak banyak stok bahan mentah ada dalan peti ais, cuma daging dan sotong.
Jadi, masa balik Sk buat keputusan untuk masak Sotong Padprik dan masak sayur asparagus aje. Iman pun mesej la ER bagitahu rupa-rupanya ER menambah kerja. Dibawanya balik Sayur Kangkung dengan udang. Udang suruh goreng kunyit, kangkung apalagi, goreng belacanlaaaa...
Kangkung Goreng Belacan
1 ikat kangkung
(bersihkan, siang, batangnya dibelah dua sebelum dipotong)
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 biji cili merah hidup*
2 sudu belacan hancurkan dengan sedikit air menjadi pes
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
1. Kisar bahan bertanda *
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga sebati.
3. Masukkan pes belacan, tumis hingga benar-benar sebati
4. Masukkan kangkung sedikit-sedikit sambil dikacau sebati dengan rencah.
5. Masak 4 - 5 minit, matikan api dan bolehlah dihidangkan.
Nota : Tak perlu letak garam sebab belacan dah masin
Eh eh ni menu dinner dua hari lepas! Macam sama tarikh je! Hahahaha!
ReplyDeleteLama tak memasak ni, dah gian..
ReplyDeleteDah balik Johor ni apalagi, asam pedas lerr hehehehe