ORIGINAL CHIM CHUM KAMPUNG MELAYU

Seri Kandi Tanah Jauhar
3

Assalamualaikum...

DAH beberapa kali teringin nak makan Chim Chum setiap kali berkunjung ke negeri Che Siti Wan Kembang,  namun kepadatan agenda membuatkan niat untuk berchim chum asyik tak kesampaian. Jadi,  apabila Encik Rizar bagitahu ada kedai Chim Chum dibuka di Kampung Melayu Majidee,  Sk terus setuju untuk ke sana.

Sebenarnya,  sebaik sahaja sampai ke kedai ni Sk agak terkejut juga kerana ianya tidak seperti yang Sk bayangkan.  Lot kedainya comel sangat dan hanya memuatkan beberapa buah meja.  Ada dua meja yang telah diduduki pelanggan dan memang tak banyak meja yang ada pun.  Sk meninjau dulu ke dalam kedai melihat bahan chim chum.  Sama aje dengan kebanyakan restoran steamboat yang biasa Sk pergi cuma kuantitinya lebih kecil.  Tapi semua yang kita nak ada aje dan dengan harga RM19.90 per pax ianya ternyata cukup berpatutan.


Selepas membayar,  Sk dan Iman terus mengambil bahan mentah yang disediakan. 
Ada daging dan ayam yang telah siap diperap,  ada udang,  sotong kembang,  sayuran,  pelbagai jenis mee dan pelbagai jenis bebola ikan, udang dan sotong. 

Ada juga bihun dan nasi goreng, gula-gula,  kek dan ais krim serta minuman sejuk dan panas. 
Apa bezanya chim chum dan steamboat? 
Chim Chum menggunakan bahan bakar dari arang yang berbara berbanding steamboat yang menggunakan gas sebagai bahan bakar (api) dan bagi Sk ia lebih selamat daripada meletakkan tong gas di meja. 

Periuk yang digunakan juga agak unik dan tidak perlu diletakkan aluminium foil atau disapu margerin sebelum meletakkan bahan untuk dipanggang. Nak cerita sangat pun tak pandai.. Hahaha. Meh kita tengok gambar aje lah. 


Pelbagai jenis bebola makanan laut dan sayuran untuk kita masukkan ke dalam sup.


Daging,  ayam,  udang, sotong kembang,  kepah dan kupang untuk dipanggang. 


Pelbagai jenis mee kering dan makanan sampingan lain seperti bihun dan nasi goreng,  nugget,  fries dan sosej


Aiskrim,  kek dan pelbagai manisan. 

Rupa periuk Chim Chum. 
Bahagian bawah diletakkan arang yang sedang berbara sebelum diletakkan pemanggang yang lekuk di sekelilingnya untuk dituangkan sup. 


Jom memasak!! 


Dah kenyang kenalah kemas 
Sk memang dah didik Iman sejak kecik untuk kemaskan meja setiap kali lepas makan tak kiralah di restoran makanan segera ke atau di mana-mana supaya mudah orang yang datang kemudian nak makan. 

Secara keseluruhannya bagi Sk sangat memuaskan cuma disebabkan orang dah mula ramai rasa macam kesian pulak nak duduk makan lama-lama,  hahahaha. 
Oh ya,  tempat ni pun tenang sahaja,  betul-betul sebelah masjid bulatan Kg Melayu Majidee. Apalagi,  jom datang bawa kawan-kawan! 
Tags

Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. murahnya kan...kalau ikutkan masak guna arang lagi sedap dari pakai gas tu kan SK...

    ReplyDelete
  2. cara makan makan steamboat juga la eh mak inche? hehehe

    ReplyDelete
  3. kakkk...terliur iols menengok segala jenis cekedis tepi kotak aiskrim tu

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!