Assalamualaikum...
TULANG.. Tulang dan Tulang
Memang tak jemu makan tulang
lagi-lagi bab menghogah daging yang melekat dari tulang
Kalau terlerai punyalah nikmat tak terkata
hahaha
Sk masih setia menggunakan resepi campak-campak
cuma kali ini lupa nak beli batang celery
tapi tetap sedap macam sup tulang yang biasa kita nikmati di warung tomyam
Sup Tulang Ala Siam
Bahan-bahan :
1.5 kg tulang lembu dan daging tetel (campur)
1 bungkus sup bunjut tulang
air secukupnya untuk merebus tulang
5 ulas bawang putih dipecah-pecah sahaja
1" halia dihiris kasar
1 batang saleri dipotong menyerong seinci
3 tangkai pokok ketumbar
pokok daun bawang secukupnya
3 biji tomato dibelah-belah
1 batang carrot dipotong bulat atau memanjang
segenggam cili api diketuk-ketuk
1 labu bawang holland dibelah-belah
1 senduk sos ikan
2 senduk jus limau nipis
Cara :
1. Rebus tulang dan daging tetel bersama halia dengan air yang banyak
(agak-agaklah banyaknya) sehingga dagingnya empuk. Masukkan sup bunjut.
2. Kemudian masukkan bawang putih yang dipecah-pecah, sos ikan dan jus
limau nipis. Seimbangkan rasanya.. masak lagi hingga mendidih.
3. Masukkan juga tangkai pokok ketumbar dan pokok bawang. Potong
seinci-seinci.. mula dari bahagian tumbuh akar tu.(akar buanglah ya).
Ketepikan bahagian daunnya.
4. Kemudian, masukkan carrot dan saleri serta cili api yang diketuk dan bawang holland.
5. Masukkan juga tomato.
Lagi.. apa yang belum masuk tadi semua, masukkan jerlah apa semua sekali, leburlah terus dalam periuk tu.
Sedia untuk dihidang panas-panas bersama nasi putih dan sambal belacan.
Jangan lupa taburkan daun ketumbar dan daun bawang serta bawang goreng semasa menghidang.. barulah umphhhh!
Uiii mengancam tahap meleleh..
ReplyDeleteAntara menu kesukaan Suami kita.. juga peberet sup kita hehehehe
dah ada rupa macam yang dijual kat kedai ni kak..bila nak bukak restoran? boleh jdt blogger datang review..ahakkksss
ReplyDeleteWahhhh .....parking sini ...nak kena tiru resepi sini ni..hahahhahaa...
ReplyDelete