ASSALAMUALAIKUM.. bertemu kembali.
INI pula ayam masak merah yang dimasak oleh en suami. Alhamdulillah.. untung dapat En Adigun yang pandai memasak ni.. hehe. Yaya pun suka sangat ayam masak merah ni, sampai dua ketul dibalunnya. Jom semak resepinya.
Bahan-bahan:
1/3 ekor ayam dipotong kecil (diperap bersama sedikit garam dan kunyit dan digoreng setengah masak)
2 sb minyak sapi
3 ulas bawang putih (diketuk)
5 tangkai cili hidup (dikisar)
2 sb cili siap kisar bersama bawang (tengok sini)
1/2 inci halia dihiris
1 sk garam
1 sb gula
100 gm puri tomato (1/2 tin kecil)
1/2 sk asam jawa adabi
1/2 cawan susu cair
sedikit ajinomoto
100 gm kacang peas (1/2 tin kecil)
Cara-cara:
1. Panaskan minyak sapi, tumiskan bawang putih sekejap. Masukkan cili hidup dan cili yang dikisar bersama bawang serta halia. Tumis hingga sebati dan naik bau.
2. Masukkan asam jawa, kacau rata. Masukkan sos tomato, garam dan gula, kacau lagi hingga sebati dan masukkan ayam, gaul rata.
3. Tuangkan susu cair. Tunggu sehingga kuah meresap pada ayam. Masukkan kacang peas dan ajinomoto. Gaul sekejap dan bolehlah dihidangkan.
wah kak yus, banyak la menu hari ni, kenyang tetamu2 kak yus hari ni,memang pandai suami akak masak,semuanya sedap2...mas bawa bubur nasi kat akak ni...
ReplyDeletemakan ank beranak jer Mas, saja msk lbih, bleh ulang mkn byk kali.. hehe. Bubur nasi Mas tak cukup la, htr lagi eh..
ReplyDelete