SAMBAL SARDIN

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum WBT

PAGI ni Iman mendaftar Kolej Kediaman untuk Semester Tiga atau Tahun Dua di UTM, Skudai. Kalau ikutkan, siswa Tahun Dua sudah tidak diwajibkan tinggal di kampus namun Iman memilih untuk menetap di dalam U. Sk dan Pak Inche sendiri setuju agar Iman menginap di hostel walaupun kalau duduk di rumah boleh jimat macam-macam. Tak perlu bayar sewa, tak perlu keluar duit makan malam. Pak Inche boleh jer hantar ke U setiap hari tapi, kita ikut jer mana yang dia nak.

Kali ni katanya, mungkin dua minggu sekali baru balik ke rumah. Bilik baru ni senang nak mendobi sebab ada kedai dobi yang dekat dengan bilik. Senang budak-budak sekarang, tak perlu lagi nak sidai-sidai kain macam zaman kita dulu-dulu. Bukan setakat kena sidai kain tapi kena perah dan pulas kain dulu dengan tangan sebelum menyidai. 


Teringin pulak nak makan lauk Sambal Sardin bila sorang-sorang kat rumah hari ni. Bukan apa, orang berdua tu tak makan lauk sardin. Sk tak tahulah dulu arwah mak mentua memang tak pernah masak sardin ke, tapi Iman tu masa kecik makan jer lauk sardin. Dia berhenti makan lauk sardin lepas trauma dengan masakan sardin masa transit kat taska zaman sekolah dulu. Sampai sekarang la tak mahu makan, nanti terbayang katanya 😆.


Tak padan ya, nak makan sorang tapi masaknya setin besar. Dah tu jer saiz tin yang ada. Tak apa, lepas ni nanti, seminggu la kita bawa nasi bekal lauk sambal sardin. Punyalah sedap, sampai bocor periuk nasi Sk tau!
🤭

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. anak-anak ammi semua kena paksa makan sardin sbb amminya malas

    ReplyDelete
  2. ingat masa kecik dulu jika x de lauk makan, arwah ma suruh pi kedai runcit beli sardin. dulu sardin ni makanan org2 miskin... tp skrg dah jadi hidangan kayangan plak...

    ReplyDelete
  3. Kami berdua masa belum ada anak, memang sardin, telo, sardin, telo.. sekali anak anaknya tak suka pulak lauk sadin. kacau.

    ReplyDelete
  4. Bagus Iman. Anak tunggal yang diasuh dari kecil untuk hidup berdikari.
    Nampaknya tak sempatlah nak panggil Mak Ngah makan sambal sardin sama-sama .

    ReplyDelete
  5. Seronok agaknya di asrama ramai kawan :)
    Kalau sebelah rumah boleh kita share SK... PH malas nak masak sardin sbb takde peminat huhu... dulu arwah mak ada, oklah ada geng :)

    ReplyDelete
  6. teringat dulu masa duduk UTM, jenuh juga nak pergi basuh kain kat dobi sebab ada kat kolej lain aje..kalo nak basuh sendiri, kena berebut ampaian and jaga-jaga bila hujan..haha..kenangan betul!

    uikk, bocor periuk nasi tu maksudnya betul-betul bocor ke atau simbolik nasik habis..hahaha

    ReplyDelete
  7. Trauma apa itu sampai serik makqn sardin.
    Wah sambal sardin ada letak cili api besar yang tidak dipotong. Nampak menyelerakan.

    ReplyDelete
  8. Hari ni SA buat nasi goreng sardin..anak dara tu request...SA pun bawak la bekal sekali makan sampai tengahari...untuk tghari buatkan diatelur goreng kicap dan nasi putih..esok x tau nak bawak bekal apa..ingat nak buat mee goreng

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!