Assalamualaikum WBT
KALAU Iman tak balik hujung minggu, memang Jumaat berkurung ajelah kat rumah. Bila dah satu hari duduk rumah, memang tak adalah alasan tak nak masak. Itupun, masak yang mudah-mudah sudah! 😂
Masak Kari Daging. Bonus sebab stok kentang ada walaupun dah bertunas-tunas. Pernah baca satu artikel ni tak pastilah fakta atau auta, kentang dah bertunas tak boleh dimakan. Ah, takkanlah nak dibuang pulak kan. Bertunas aje pun, bukannya busuk.
Rempah-ratusnya dalam kuali atas api dapur. Daging dihiris, rebus sekejap atas api kemudian bilas, baru dimasukkan ke dalam periuk noxxa bersama rempah yang ditumis dan kentang yang dibelah dua. Syok pulak lenyek kentang tu dengan nasi sebelum disuap ke mulut.
Macam selalulah, kalau ada kari daging, lawannya dengan daging kicap. Tu untuk Pak Inche la. Sk makan kari daging aje, heheheh.
ni bukan namanya masak simple.. kari.. yumm yumm yumm :D.. sedapnye kalau dapat makan masakan ibu... masakan paling sedap di dunia..
ReplyDeletekentang ada toksin semula jadi yang dipanggil solanine. klu concentration dia tinggi mmg bahaya kpd kita. biasanya concentration dia tinggi di bahagian kulit. elakkan beli potato yang kulit dia ada hijau2. kt tunas pun akan ada solanine tu klu kita dedahkan potato pada cahaya. tips penyimpanan potato, jgn simpan terdedah pada cahaya. simpan di tempat gelap. tp kita bukan makan kulit dan tunas dia pun kan. kulit tu kna peel off betul2 utk elakkan trmakan toksin dia. ingat2 lupa dah ilmu yg belajar dulu...hehe..kalau salah info ni mohon abaikan ya. t
ReplyDeleteNaah kalo kentang yg ada hijau2nya itu saya juga buang dulu, tak di makan. Tapi kalo sampai bertunas, belum pernah pula dapat 😊😅.
ReplyDeleteTak simple ini bagi saya kak 😅. Kalo masak kari, dah siap2lah bakal banyak bahannya hahahaha.
SA semalam masak kari ayam kampung...best kari daging..lagi best kalau ada lemak2 tetel sekali kan
ReplyDelete