PUDING KASTARD SOS KASTARD

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum WBT

MUNGKIN Sk telah dirasuk mambang rajin. Bukan sahaja masak Spaghetti tapi sebelum tu Sk terlebih dahulu menyediakan Puding Kastard dengan Sos Kastard sebagai dessert selepas makan malam, hahahahaha. Tapi, sendiri rajin, sendiri tanggunglah penatnya.


Selalu buat puding kastard, letak dalam acuan comel-comel tapi kali ni letak dalam acuan besar terus. Tapi tu la, kalau letak acuan besar, lambat la dia nak set. Bila dikeluarkan masih lembik lagi pudingnya. Esok pagi barulah dia dah set. Kebetulan ada buah mangga beli di Kuantan, Sk potong dadu masukkan sekali, sedapnya tak terkata. Rasa tak cukup pulak, kena repeat lagi ni!

Puding Kastard

1 cawan Tepung Kastard
2 sudu gula pasir
Secubit garam
5 cawan air

Cara :

1. Campur semua bahan dalam kuali atau periuk besar dan larutkan.

2. Buka api sederhana, kacau guna whisk jangan berhenti hingga adunan menjadi pekat.

3. Kecilkan api dan terus mengacau sehingga adunan menjadi berkilat dan meletup-letup.

4. Tutup api, tuang dalam acuan mengikut citarasa.

Sos Kastard

1 tin susu sejat (susu cair)
1 tin air (sukat guna tin susu tadi)
1/2 tin susu pekat atau 3 - 4 sudu besar gula pasir (laraskan sendiri sukatan gula atau susu pekat sehingga mencapai kemanisan yang disukai)
2 sudu tepung kastard

Cara :

1. Larutkan semua bahan dalam periuk.

2. Panaskan sehingga mendidih sambil dikacau menggunakan whisk.

Hidangkan Puding Kastard bersama sosnya berserta hirisan buah-buahan yamg sesuai atau buah-buahan cocktail dalam tin. Sedap dimakan sejuk-sejuk.

😋😋😋

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. nampak sangat sedap sis.. bolehlah nanti try.. biasanya ldy beli jerk sebab xpandai buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang jer buat Ldy, ikut jer sukatan tu pasti jadik. Kalau tak nak buat byk, boleh try sikit dulu guna 1/2 cwn tepung kastard, airnya 2 1/2 cwn atau 1:5

      Delete
  2. wow betul-betul rajin ni kak.... sedap nya makan sejuk2

    ReplyDelete
  3. wah,...disampuk mambang ajin ni best..tapi tu la..confirm penat lepas tu

    ReplyDelete
  4. sedapnya makan time sejuk2 nie...senang je buat rupanya...nanti kalau Linda dirasuk mambang rajen, boleh lah buat jugak...hihihi

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!