MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, May 11, 2010

KISAH ANAK DERHAKA.. mesti baca

ASSALAMUALAIKUM...
Selamat Tengahari, juadah saya tengahari ni ialah Nasi Ambang. Mesti ramai yang tahu pasal nasi ambang ni kan, tapi sebutan yang sebenarnya Nasi Ambeng, cuma ramai yang tak reti nak sebut ambeng tu. Sebenarnya nasi ambeng ni percuma kerana meraikan dua orang staf di tempat saya yang akan berhijrah ke tempat lain, ALhamdulillah... rezeki jangan ditolak.

Lepas makan nasi ni mulalah mengantuk, orang kata kalau lepas makan ngantuk, maknanya tinggi kolesterol dan toksin, betul ke? Jadi sambil buat kerja sambil baca-baca email, terbaca pulak email ni, nak kongsilah dengan kawan-kawan, mesti baca sampai habis tau...

DI SEBUAH kampung yang diberi nama Kampung Kuali Lebam Sebatang.... tinggallah seorang janda beranak satu... Senah namanya. Anaknya nak kata budak tidak...nak kata tua pun tidak tapi perangai...MasyaAllah! ngalah kan setan aprait.... Mereka hidup takler senang...hidupnya kais pagi makan pagi...kais petang makan petang.

Nama anak Si Senah nie orang panggil Dak Atan... Si Atan nie kurang ajar orangnya....
hobi utama dia lumba motor haram....oleh sebab perangainya tak serupa orang maka maknyapun tak kuasa nak layan kerenah anaknya tuh! nak dijadikan cerita....

Suatu hari tuh Atan teringinkan sebuah motor... selama nih pun kalau Si Atan teringin nak ber-racing dia pinjam dari kekawannya...tapi kali nih dia tak berpeluang lagi disebabkan kawannya dah serik pinjamkan motor kat dia...maklumlah ganas dan gelojoh serta rakus sangat, jadi dia paksa ler maknya belikan sebuah motor yang canggih!!!

Dengan kurang ajarnya Atan berkata "Oii! Kau!! Aku nak motor" .

Dengan lemah maknya jawab "mana aku nak cekau duit Atan oii?"

Atan bengang lalu dengan biadapnya Atan berkata lagi "Aku tak kira orang tua!!!Kalau aku kata aku nak...aku naklah!!! Besok aku nak tengok motor tuh dah ada depan mata aku.. FAHAM????"

Maka keesokan harinya tersedialah motor tuh utk Si Atan...sebulan selepas tuh... Senah teringin nak minum air teh BOH.. Disuruh anaknya belikan serbuk teh tu....

Dengan angkuhnya Atan melenting...........

Atan: Apa ??? ko nak aku belikan teh semata-mata untuk ko, dengan naik motor aku yg canggih nih? Mana boleh!!! Tak glamour!!!!

Mak: Tak pe kalau ko tak nak tolong aku !!

Dengan sedih Senah menahan sabar... Lepas tuh Atan pun blah dengan motornya (pergi Racing) ...

Nasib Atan agak malang.. dia mati katak dalam kemalangan ketika berlumba (padan muka)...

Maka mayatnya pun dikebumikan dengan selamat... semua sanak saudara sedih atas kematian Atan kecuali emaknya....

Kemudian ketika orang menyiram air mawar di pusara Atan.. maknya enggan menyiram pusaranya dengan air mawar.. tetapi maknya menggunakan air TEH.......lalu... maknya berkata

"Kerana teh la anak aku mati..."

Sedang maknya sibuk menyiram... tetiba...kubur Atan merekah.. maka semua yang ada disitu lari lintang pukang .. tak cukup tanah kecuali Senah..(emaknya) lepas tuh....
Atan keluar dari kubur dan bertentang mata dengan maknya..

Lalu dengan tak semena-mena mulut Atan bergerak-gerak dan berkata dengan lantang.........
"
"
"
"
"
"
"
"
"
teh BOH ada UMMMPPHHHH !!!!!!


SEKIAN.......al kisahhhhh..

2 comments:

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?