KETAM LEMAK CILI API DI HARI CUTI

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum wbt

KISAH masa hari Cuti Peristiwa lagi, Pak Inche request nak makan ketam. Aduyai, baru feeling nak jadik tapak sulaiman sehari suntuk, tapi tak apa, setakat masak ketam, apadahal. Lainlah kalau disuruh masak kepala kerbau, ke kan. Jadi, kita angguk sajalah. Pak Inche nak mintak masak sambal tumis sebenarnya tapi agaknya dia tengok muka sedih Sk bila disuruh masak sambal tumis, dia pun kata, boleh jer kalau nak masak lemak cili api, hehehe.


Periuk naik ke meja terus. Selalu, jika nak masak lemak cili api, Sk akan masukkan halia tapi hari tu, Suria Amanda ada tinggalkan komen, kalau stail nogori tak perlu masukkan halia, cuma kunyit hidup dan cili api jer. Jadi, SK ikut cara SA, sedap dan tak rasa hanyir pun walaupun tak letak halia. Selalu, Sk risau hanyir jer, rupanya, tak pun. Kalau selalunya Sk kisar bahan, kali ni mambang rajin datang, jadi, kita tumbuk kunyit hidup dan cili api dengan penuh perasaan sampai lumat. 

Ketam Masak Lemak Cili Api

5 ekor ketam, bersihkan dan potong dua
Segenggam cili api (hijau)
5 ketul kecil kunyit hidup
1 batang serai diketuk
2 cawan air
1 kotan santan 200ml (Sk guna KARA)
1 asam gelugor
Garam secukup rasa
1 kiub pati ikan bilis 
3 helai daun limau purut

Cara-cara :

1. Tumbuk hingga lumat cili api dan kunyit hidup. Masukkan dalam periuk bersama serai, letak sedikit air dan panaskan hingga cili masak.

2. Apabila cili telah masak, masukkan air dan didihkan. Kemudian masukkan setengah kotak santan, kacau sebati.

3. Masukkan ketam, sentiasa kacau kuah supaya santan tidak pecah dan berketul. Masukkan asam gelugor dan kiub pati ikan bilis.

4. Bila ketam telah berubah warna, masukkan baki santan kotak. Tambahkan garam secukup rasa dan daun limau purut. Kacau sehingga mendidih lagi sekali, renihkan sebentar dan boleh tutup api.

Haaa.. ketam tu banyak sebab nak makan ulang-ulang sampai tiga kali.


Tak tahu sayur apa paling sesuai digandingkan dengan masak lemak cili api, beli sayur kangkung aje la. Yang ni Sk buat goreng belacan, guna belacan serbuk, macam tak berapa umph. Dia kena jugak tumbuk sambal belacan baru menjadi Kangkung Goreng Belacan.


Kami pilih semua ketam betina sebab nak telurnya tapi agaknya bukan musim bertelur kot. Tak banyak telur ketamnya. Sk belajar makan telur ketam goreng kunyit macam ni, lepas kahwin. Kemudian belajar pilih ketam betina dengan seorang peraih ketam di Pendas, Gelang Patah.


Ulang makan lauk yang sama di hari esoknya. Kali ni Sk tambahkan ikan goreng dengan telur ayam, haha. Telurnya didadar, kesian ikan tu dok termenung sekor-sekor dalam peti ais. Bak kata Mak Ngah, dah jadi fossil, 😝.


Pak Inche beli Tauhu Sumbat kat pasar malam Taman Teratai. Ni memang kegemaran dia la. Kuah kacang tu macam campur biskut merry tapi boleh laaaaa.

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Uiiii...lauk kayangan kegemaran Cella ni...tapi tu la harganya takut nak beli.Macamana la orang yg berniaga lauk kan..Kalau kat Nasi Kandaq takpa orang dah terima harganya

    ReplyDelete
  2. Saya pun suka masak lemak stail SA. Ringkas tapi sedap. Cukup bubuh kunyit hidup atau serai dengan cili padi, tanpa bawang-bawang.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapnya ketam masak lemak... Maknanya telur ketam tu diasingkanlah ye SK? PH selalu masak sekali je dgn ketamnya :)

      Delete
  4. Perghh kuning betul lemak cili apinya tu😋😋😋 podeh tak?

    ReplyDelete
  5. Kalau saya, lawan masak lemak kena ada sambal belacan..

    ReplyDelete
  6. Tauhu sumbattttt....dapnyaaaa...eh minggu ni nak buat la tauhu sumbat...

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!