Assalamualaikum wbt
SEMALAM petang, dah berangan, balik kerja nak singgah Pasar Malam Taman Tampoi Utama. Berangannya, takyah masaklah gitu. Nak beli.. Laksa Johor, Cekodok, Lempeng, Pepes. Pak Inche pesan, belikan dia Nasi Campur, lauknya Ayam Percik dengan Hati Lembu. Tapi, lagi berapa minit nak pukul 5 tu, guruh dah berbunyi-bunyi. Balik tu, hujan pun dah turun. Wiper kereta pun kena pasang laju sikit. Tak jadi pergi pasar malam.
Fikir-fikir, benda yang paling senang nak dinyahbeku, sotong. Iman semalam, ikut Sk ke pejabat, tu tak ada siapa nak suruh rendamkan ayam ke.. sotong ke.. untuk dimasak. Pasrah ajelah kalau lambat masak. Dekat pukul 8 malam pun masih belum lembut sangat sotongnya, tapi dah bolehlah kalau nak campak dalam kuali, hehehe. Sotongnya, kemahen tebal, Pak Inche beli kat Pasaraya NSK sebelum kami ke Ipoh lagi. Sk pun baru perasan ada sotong, hahaha. Terlajak rajin, kan.
Pes cili dan bawang pun memang dah siap, jadi, taklah rasa penat sangat memasak semalam. Dia yang penat, kalau time nak masak tu, time tu la baru nak kisar cili dan bawang. Kisar pulak, bukan boleh bulat-bulat macam tu. Cili nak kena potong buang biji dulu, cuci.. rebussss... bawang nak kena kopek, potong kecik, baru boleh masuk dalam jug pengisar.. menyampahs.. hahahaha.
wah favourite kite ni..sambal sotong...makan rajin nak masak..alahai bak SK kata aa tunggu mambang datang..haha
ReplyDeleteWah nampak sedap betul!
ReplyDeleteYes! Sambal mesti kena ada teur dadar... NGAM!
ReplyDeleteSaya suka sotong tebal-tebal tu..bila kunyah baru la terasa..lagipun lambat sikit habis..hihihi
ReplyDeleteAmmi kalau weekend biasanya kopek bawang bebanyak, kopek cili, blend semua tinggal simapn cecantik dalam fridge...senang kerja Pak Incik ammi nak masak nanti. Kalau kita tak buat camni...balik kerja karang confirm nampak kulit bawang berterbangan bergumbira di depan hall...kulit bawang pun nak tengok tv gamaknya
ReplyDelete