MASAK LEMPENG & SAMBAL SARDIN

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Assalamualaikum WBT 


AHAD lepas, Pak Inche bertugas di Stadium Sultan Ibrahim sempena perlawanan bolasepak Perak vs JDT. Perlawanan tersebut adalah bagi menggantikan perlawanan yang tertangguh sebelum ini di Ipoh. Ahad tu balik kerja, kami berselisih di persimpangan lampu isyarat menuju ke Gelang Patah. Sorang nak balik rumah, sorang lagi baru nak pergi kerja. PI hantar gambar, nampak kereta Sk, Sk pulak tak tengoklah lorong sebelah, tengah jammed, kereta bergerak perlahan di hadapan, karang pandang lain, tersondol pulak yang depan, mintak simpang malaikat 44. Sebenarnya tengah berangan, nak makan yang mana satu untuk makan malam; Nasi dengan Sambal Sardin, Lempeng dengan Sambal Sardin atau Maggi Tumis letak telur dua biji, hahahaha.



Yang terjadinya, lempeng!


Sk taram jer telur sebiji, air, garam dan tepung gandum tanpa disukat. Lempeng kali ni tak cair dan tak pekat sangat, dapatlah 6 keping. Syok betul makan lempeng nak nak pulak cicah sambal sardin.




Sambal sardin ni pulak, Sk lebur jer baki sambal tumis masak Nasi Lemak hari tu. Kemudian masukkan sardin. Sardin Cap Ayam saiz kecil, ada tiga ekor sardinnya. Lepas tu masukkan bawang besar potong bulat dan cili padi.




Kacau.. kacau.. kacau.. masak hingga bawang layu.




Tak sabar nak makan.




Kalau masa kecik-kecik dulu, paling tunggu-tunggulah menu lempeng dengan sambal sardin ni selain maggi mee cepat dimasak sedap dimakan.




Lagi dua keping bawa bekal ke pejabat, tapi bukan buat sarapan tapi buat makan petang, hehehehe.

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Tengok lempeng ni teringat Mama Cella.
    Lama juga saya tak melempeng. Rindulah pulak nak makan lempeng cecah sambal sardin.

    ReplyDelete
  2. Kalau uncle suka jadikan lempeng sadin roll!

    ReplyDelete
  3. Saya langsung terpikir nak buat sendiri juga lempeng nih. Cicah makan dengan sardin, memang sedap lah 😍😍

    ReplyDelete
  4. Makanan favorite jugak! Simple tapi sangat sedap! Kan!!!

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!