MASAK NASI AYAM DI HARI JUMAAT

Seri Kandi Tanah Jauhar
3

 Assalamualaikum WBT 


Jumaat lepas, Sk marathon episod drama bersiri Andai Tiada Dia yang sedang viral sekarang. Lama tau Sk tak tontonan drama bersiri melayu, tiber terjebak pulak dengan ATD. Pada mulanya tertengok masa awal ia ditayangkan, lepas tu terus followwww. Tapi Sk kumpul dua tiga episod la sekali tengok, pening la kalau nak tengok sampai 5 6 episod sekaligus. Nak tengok malam masa ia ongoing memang tak sempatlah, kan.




Dah bagitahu Pak Inche, malam tu kita makan nasi ayam tak kiralah PI dah makan nasi ke belum siangnya. PI dengar nasi ayam jer memang terus setuju aje, memang dia suka sangat kalau Sk masak nasi ayam sebab dapat makan puas-puas berbanding di kedai, hehehe. Masak nasi ayam ni pun sebab mengenangkan ayam tu dah beli dekat sebulan tapi tak masak-masak, bukanlah rajin sangat nak masak sebenarnya, hahahah. Macam biasa, nasi ayam Sk ni simple sangat, semua pakai campak, yang penting sos cili dia tu kena buat banyak. Sk rebus ayam dalam periuk noxxa jer, senang. 



Nasi Ayam Sk

Setengah ekor ayam, potong dua.
3" halia (bahagi 3 bahagian)
 Masukkan dalam periuk, ayam bersama air dan 3 ketul halia tu. Set HP 13, lepaskan wap apabila selesai.

(Jika masak atas api, rebus 20 minit)

Keluarkan ayam, masuk dalam bekas lain. (Sepatutnya kena rendam air ais tapi Sk skip)


Bancuh 5 sudu kicap cair, 1 sudu sos tiram, 1 sudu minyak bijan, 2 camca gula pasir, kacau sebati hingga gula larut, tuang atas ayam tadi, tutup bekas dan ketepikan. Eh, letak jugak madu 2 sudu, terlupa pulak.


Masak nasi - Cuci beras seperti biasa dan masukkan air rebusan ayam seperti sukatan air masak nasi putih. Masukkan seketul halia (ambil dari air rebusan ayam), 1/2 biji bawang besar dimayang, 1 kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 2 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih dan bahagian bawah pokok daun bawang serta garam secukupnya.  Masak nasi seperti biasa, kacau sedikit di pertengahan proses memasak.



Sos Cili - 9 tangkai lada hidup (merah), seketul halia (ambil dari air rebusan), 5 ulas bawang putih, kisar halus.

- Masukkan lada dikisar dalam periuk bersama secawan air, rebus hingga mendidih. Kemudian masukkan garam secukupnya, 3 sudu gula pasir dan jus limau nipis secukupnya (Sk guna sebiji limau nipis). Renihkan.


Sup - tambah garam dan bahagian bawah pokok daun bawang.


Bahan sampingan - Salad dan timun, tomato PI lupa beli, sabar aje la.. 


Untuk kicap ayam tu, nanti boleh ambil dari lebihan kicap yang menitis dari yang kita perap ayam tu. Faham ke tak faham? Kalau tak faham, Sk lukis 🫣.




Garam tu memang kena rasa sendiri la ya sebab setiap rumah tak sama jenis garam. Begitu juga jus limau nipis, mungkin buah limau Sk besar, buah limau awak kecik, jadi Sk letak satu cukup, awak kena letak dua. Ah, gituhhhh!


P/S Maaf, lupa tulis madu kat situ, hihi.

Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Comelnya SK lukis 😁
    Rasa macam dok dlm kelas dengar SK mengajar la haha...
    Anyway, nasi ayam ni always kesukaan ramai

    ReplyDelete
  2. Siap lukis ha...lama x buat nasi ayam..nak buat gak la nanti

    ReplyDelete
  3. Wah, comelnya lukisan SK 👏👏👏

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!