10 TEMPAT MAKAN SEDAP DI JOHOR YANG WAJIB ANDA CUBA - Alam Sari Di Tanah Jauhar

10 TEMPAT MAKAN SEDAP DI JOHOR YANG WAJIB ANDA CUBA

 Assalamualaikum...

SEBAGAI seorang blogger masak dan makan, Sk sering menerima soalan dari kawan-kawan tentang tempat makan yang sedap di Johor. Biasanya kalau dapat soalan macam ni, Sk akan tanya balik, kategori makanan macam mana yang mereka nak makan. Mahu local atau western, chinese atau indian, melayu atau mamak, haha.. gitu. Sebenarnya kalau nak disenaraikan, ada terlalu banyak tempat makan sedap di Johor ni.  Jom kita ikuti pencarian 10 blogger tentang tempat makan sedap di Johor, check-it out!

1. Restoran Lomak Foodies

Khas buat penggemar masakan lemak cili api dan asam pedas, jom cuba rasa keenakan masakan di port makan terbaru di Gelang Patah. Dicuba oleh Blogger Hernee dan dijamin sedap oleh beliau, okeh, siap dah makan tiga kali, haruslah terlalu sedap ya.  Untuk mengetahui lebih lanjut, jom baca cerita dari Blogger Hernee di sini

LOMAK FOODIES TAMAN DENAI NUSANTARA


2. Restoran Seri Bahagia


Ini memang antara tempat favourite Sk sekeluarga untuk menikmati pelbagai masakan ketam pada harga yang murah dibandingkan dengan kebanyakan restoran makanan laut yang ada di Johor Bahru ni. Selain ketam, restoran yang terletak di atas laut ini turut menyajikan pelbagai masakan panas yang lain. Ini turut diakui oleh Blogger Eda yang pernah datang ke sini untuk makan tengahari, nak tahu lebih lanjut, jom baca apa kata Blogger Eda Kisah Si Diary

SEAFOOD SERI BAHAGIA TANJUNG LANGSAT


3. Istanbul Turkish Cuisine


Sebagai salah sebuah negeri termaju di Malaysia, bangsa Johor terdiri dari pelbagai kaum. Johor juga mempunyai ramai sekali warga luar yang datang bekerja di negeri ini. Jika anda ingin bertukar citarasa ke negara Timur Tengah apakata ikuti Blogger Afzani meneroka masakan tradisional dari Turki 

 ISTANBUL TURKISH CUISINE


4. Wacha Burger Parit Kadir


Jangan pelik celah-celah kampung di Johor ni pun ada tempat makan western yang sangat best dan menarik. Bertempat di Parit Kadir, Senggarang, Blogger Nur membawa kita menikmati aneka menu western yang pasti membuatkan anda untuk berkunjung lagi ke sini.

 WACHA BURGER PARIT KADIR


5. Restoran Chaba

Dimiliki anak melayu yang berasal dari Kelantan, Restoran Chaba Thaifood menyajikan hidangan yang cukup rencah, sedap dan berkualiti. Pelbagai jenis masakan tomyam seperti Tomyam Seafood dan Tomyam Poktek serta hidangan Siakap Kukus pastinya lain dari yang lain kerana mereka menggunakan jus limau yang sebenar. Jom bersama Blogger Mia ke sini

 CHABA MASAKAN ALA THAI


6. Kafe Kiri Kanan


Kafe yang terletak di Pusat Beli Belah Toppen ini merupakan sebuah kopitiam yang menawarkan pelbagai hidangan Asian Fusion. Dengan tagline, 'Menyentuh Hati Anda', Kafe Kiri Kanan ini telah mengingatkan Blogger Suzie ke zaman persekolahan apabila menikmati hidangan di atas meja dan kerusi kayu berwarna coklat seperti zaman sekolah 80-an. 

KAFE KIRI KANAN TOPPEN


7. Restoran Ateh Corner


Terdapat pelbagai sajian melayu dan barat apabila anda ke Restoran Ateh Corner yang terletak di Taman Universiti, Johor Bahru.Menurut Blogger Juju, beliau amat sukakan masakan Ikan Pari Bakar Sambal di sini yang agak pedas tetapi sedap. Haaa.. anda yang suka makan pedas tu, bolehlah mencuba pelbagai masakan panas yang disediakan di sini.

RESTORAN ATEH CORNER TAMAN UNIVERSITI


8. Lok Lok


Mungkin ramai yang tak kenal apa itu Lok Lok kan, tapi kalau sebut Yong Taufu, tentu ramai yang tahu dan biasa makan. Blogger Huda membawa kita ke lima tempat makan Lok Lok yang halal yang boleh anda cuba di Johor Bahru. Antara kelima-lima tu, ada satu yang paling best, nak tahu di mana, kenalah baca blog Huda

 LOK LOK


9. Dim Sum


Satu lagi tempat makan sedap di Johor ni ialah Best Dim Sum and Pau yang telah dikunjungi oleh Blogger Nona. Menurut beliau, semua dim sum yang dicubanya di sini sedap dan mengenyangkan tapi ada satu perisa yang terpaling sedap. Nak tahu, kena tanya Nona laaa...

DIM SUM PASIR GUDANG


10. Restoran Senoko Seafood


Last but not least katanya, pastinya Restoran Senoko Seafood yang Sk pernah ceritakan sebelum ini. Seperti Restoran Chaba, Restoran Senoko turut menghidangkan pelbagai menu masakan Thailand. Terletak di Stulang Laut dan betul-betul menghadap surau flat Stulang Laut tu, Senoko merupakan antara lokasi masakan Thai yang sedap yang wajib anda cuba.

RESTORAN SENOKO SEAFOOD

Jadi, lepas ni.. kalau siapa-siapa tanya, dekat mana nak makan sedap kalau datang ke Johor, bolehlah Sk terus cadangkan tempat-tempat ni, haha.. senang keroje Mak Inche.

Sehingga berjumpa lagi di post yang lain.. jangan lupa patuhi SOP di musim PKPP.

Wassalam.



10 comments:

  1. Insyaallah ada rezeki boleh cuba restoren2 ni

    ReplyDelete
  2. yum.. lewat malam macam ni baca entry tentang makan. lapar pulak. :)

    ReplyDelete
  3. itik salai tu, nampak sedappppp

    ReplyDelete
  4. Ya Allah, semuanya menyelerakan behtul!

    ReplyDelete
  5. jadi skrg ni...pilih aje nak makan di mana.. hahahahahahah..

    ReplyDelete
  6. agen dengan 100% player vs player hanya di IONQQ :)
    WA : +855 1537 3217

    ReplyDelete
  7. First time dengar lok lok. Hehe. Semua menu nampak sedaplah

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih