UDANG MASAK LEMAK CILI API

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum WBT

AKHIRNYA dapat jugak masak Udang Lemak Cili Api semalam petang untuk makan malam tadi. Udang 15 ekor besar tapak tangan budak, baru lagi Pak Inche beli hari ahad di Pasar Tani. Tapi, taklah Sk masak semua sekali, 8 ekor simpan untuk masak sambal tumis pulak. Barulah adil, hehehe.

Udang Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan :

6 ekor udang besar

1 ketul kunyit hidup besar ibu jari

15 tangkai cili api hijau

1 batang serai diketuk

1 kotak santan

1 cawan air

2 asam keping

1 kiub pati ikan bilis 

Sedikit garam


Cara memasak :

1. Tumbuk kunyit hidup bersama cili api hingga lumat, kemudian masukkan ke dalam periuk bersama serai dan sedikit air. Buka api dan didihkan seketika sehingga cili masak. 

2. Tambahkan lagi air, masukkan kiub ikan bilis dan asam keping. (Air letak secukupnya sahaja)

3. Masukkan santan, kacau sentiasa supaya santan tidak berketul.

4. Apabila kuah mula mendidih, masukkan udang, kacau kuah perlahan. Tambah sedikit garam jika perlu.

5. Masak udang anggaran 5 - 6 minit sahaja, tutup api. 


Pak Inche minta buatkan Udang Goreng jugak. Untuk udang goreng ni, Sk perap udang dengan garam dan kunyit. Tugas menggoreng diserahkan kepada Iman, suruh dia tambah bawang potong bulat dan cili api masa goreng. Bolehlah kalau nak minta masakkan yang mudah-mudah macam ni. Kalau nak masak gulai ke.. kari ke, belum boleh diharap lagi.. hihihi.
Tags

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Udang kalau kat rumah SA kureng laku, SA sorang je makan...kalau dania makan pulak kena kopekkan kulitnya baru dia makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang ni semua dah gunting kulit atas tu, dah mudah nak kopek. Dalam rumah ni semua hantu udang, hehehe. Kalau ikan pulak yg tak berapa laku.

      Delete
  2. Saya nak bubuh kuah udang masak lemak cili api bagi banjir atas pinggan nasi!

    ReplyDelete
  3. sedapnya..seafood kalau masak lemak mmg manis je rasa kuahnya....lemak manis ala amboi-amboi....tengahari tadi makan nasi putih kuah ketam masak lemak...kasi banjir...best...

    ReplyDelete
  4. Dapat juga udang masak lemak ambil port di dapur. Okaylah tu Iman boleh bantu masak lauk mudah mudah gini.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!