BIHUN CLEAR SOUP

Seri Kandi Tanah Jauhar
10

 Assalamualaikum WBT

MAKANAN yang nampak macam senang nak masak tapi renyah bagi Sk adalah mee dan laksa.Tak kisahlah, mee goreng ke, mee sup ke, kalau dah namanya mee, memang banyak kerjanya. Sama jugaklah dengan laksa, nak kena buat persediaan macam-macam, tak suka! Hahahaha.


Sabtu lepas, siang tu Sk sekeluarga menghadiri majlis walimah, Pak Inche kata, malam nak makan Mee Sup Chinese Style. Jadi, singgah mini mart beli sawi, fish ball dan fish cake. Oh, beli cendawan jugak, Iman la ambil plastik cendawan tu, dia kan penggemar cendawan. Bihun memang ada stok.

Ni buat yang paling mudah cara dan tak susahkan diri, hahaha. Kena buat yang paling renyah dulu iaitu siang/ potong sayur sawi, asing bahagian batang dan daun, kemudian rendam bagi tanah dan pasir pada sawi tu senang keluar, bilas bersih-bersih. Barulah mula menumis.

Sk tumis 3 ulas bawang merah dan 4 bawang putih, kemudian masukkan 3 gelas air dan seketul kiub ikan bilis. Sambil tunggu air mendidih, cuci fish ball dan fish cake, hiris fish cake. Dalam air tadi, masukkan 2 sudu sos ikan dan tambah sedikit garam. Bila air mula mendidih, masukkan batang sawi, kemudian masukkan fish cake dan fish ball bulat-bulat. Biar lagi sup mendidih, masukkan daun sawi, bila hampir layu, barulah masukkan cendawan yang telah dicuci dan dibelah dua.


Sambil-sambil siang sawi tu, Sk rebus telur. Kemudian suruh Iman kopek telur. Oh, sekarang baru tahu, perkataan kopek tu lucah bagi beberapa negeri. Kami orang Johor memang sebut kopek bagi menyatakan perbuatan membuang kulit dari sesuatu. Contoh kopek bawang, kopek kentang, kopek buah, hahahaha. Kopek tu maksudnya kupas, bukan 'dot dot dot'.

Nak lagi sedap kena tambah cili padi potong letak kicap cair dan perahkan jus limau nipis, terangkat beb!!!


Biasalah Sk kalau masak mesti terlebih semangkuk. Dah berapa hari tersadai dalam peti sejuk, hari ni kita buat bekal sarapan la. Panaskan sup aje, bihun tu Sk tak panaskan, sampai pejabat baru campurkan sementara sup tu masih suam. Alhamdulillah, dah wassalammmm 😋.
Tags

Post a Comment

10Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Kalau nak yang paling mudah dan cepat, cari yang tunjuk aje

    ReplyDelete
  2. Yang terlebih semangkuk memang tersangatlah sedapnya!

    ReplyDelete
  3. Kalau SA kena tukar la ke mee kuning...hehehe...

    ReplyDelete
  4. Kita pun suka Kak macam ni.. tapi suka guna macaroni.. kena buat time hujan, letak cili jeruk, asyikkkk

    ReplyDelete
  5. sedapnya..suka clear soup mcm ni, very healthy...kami selalu guna perkataan 'kupas', kupas bawang, kupas telur...kopek tu mmg org utara refer pd benda tu...ada hantu kopek..

    ReplyDelete
  6. Saya suka sup2 ni cumanya tak pernah lagi makan dengan telur rebus. Telur ayam ke telur puyuh tu?

    ReplyDelete
  7. Segar rasa kalau dapat hirup sup gitu.

    Kami suami isteri orang Johor, dah biasa guna perkataan ‘kopek’ walaupun merantau ke mana-mana. Kalau ada yang dengar dan rasa tak elok, maaflah 🤭

    ReplyDelete
  8. kami pun biasa je guna word kopek tu kak.. mee hoon sedap kalau ada kicap pedas

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!