SAMBAL TUMIS AYAM & UDANG GORENG

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum WBT


MASAK Sambal Tumis Ayam sehari selepas balik dari Ipoh. Boleh dikatakan sekarang hampir setiap malam, makan di rumah kecuali jika tiada Siaran Langsung liga bola sepak Malaysia. Sebagai penulis sukan Pak Inche perlu mengikuti setiap perlawanan. Kena peka pasukan yang akan pergi ke peringkat seterusnya.


Suruh Iman rendamkan ayam tiga jam sebelum Sk balik kerja. Nanti sampai rumah ayam dah lembut dan boleh diperap. Buka-buka bekas ayam tu, tengok ada lima ketul ayam hampir semuanya bahagian isi. Sk potong kecik-kecik, lumur garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng. Apabila ayam separuh masak, Sk tolak ayam tepi kuali dan masukkan pes cili dan bawang 3 sudu besar dan terus tumis dan dan tu jugak. Saja nak tengok macam mana pergi dia masak cara macam ni. Bila tumisan dah mula terbit minyak, Sk gaulkan semula ayam dalam sambal dan masukkan garam, gula serta pes asam jawa. Biar merenih hingga ayam masak.


Selalu jika ada Ayam Sambal kena ada ayam goreng jugak tapi kali ni buat Udang Goreng. Udang kopek kulit siap-siap cuma tinggalkan bahagian ekor dengan kepala supaya tak hilang manisnya. Kemudian lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Cili padi hijau dah ilek, ada cili padi merah bangladesh frozen malas nak keluarkan, lagipun bukan dorang makan 🤣. Jadilah goreng udang alat-alat dengan bawang, hahaha, yang penting rakyat dalam rumah kenyanggg.

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Kitakan ada beli udang kan...rasa macam nak masak cenggini la...nampak sedap tu ha..tapi leps tu confim x jadi lauk..leka ratah udang je

    ReplyDelete
  2. Sedap nampak sambal ayam tu. Err udang tu kalau rumah LM masak gini jadi habuan diorang meratah Je la. Bahaya

    ReplyDelete
  3. walaupun simple gini tetap bolehbertambah makan

    ReplyDelete
  4. Betul, kalau buang semua kulit hilang manis!

    ReplyDelete
  5. Terlihat sangat lezat. Salam singgah dari Indonesia

    ReplyDelete
  6. Dapnyaaaa.... Kalau saya kena ada hidangan sayur baru rasa lengkap hehe

    ReplyDelete
  7. Boleh pergi jauh tak lauk tu Mak Inche? Pak Inche orang kuat bola rupanya. Betul tu, janji rakyat dalam rumah kenyang.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!