KARI DAGING KORBAN & ROTI JALA KLASIK

Seri Kandi Tanah Jauhar
9

 Assalamualaikum WBT

BANDARAYA Johor Bahru sesak teruk dengan kenderaan sepanjang hari semalam gara-gara insiden lori simen terbalik jam 4 pagi di lebuhraya Pasir Gudang berhampiran Masjid Kempas. Sk turut terperangkap dalam kesesakan tersebut sebaik sahaja keluar plaza tol. Mulanya ingat cuma sesak luar biasa menghala ke Pasir Gudang seperti selalu, eh, tapi rasa luar biasa pulak bila mana menuruni jejambat menghala ke Tampoi juga tak bergerak. Ramai yang dah tahu awal mengambil jalan alternatif turun ikut jejambat. Gedebak gedebuk, 8.20 pagi baru sampai kolej! Sk tengok di Tik Tok, ada yang dua jam baru sampai tempat kerja, huwa huwa huwa.

Masak Kari Daging Jumaat lepas sebelum keluar pergi makan Nasi Kerabu Cikgu Siti. Banyak stok daging dalam peti ais tapi Sk pilih masak daging korban pemberian dari staf Pejabat Menteri Besar Johor yang masih berbaki separuh kotak, Sk anggarkan dalam 500 gram beratnya. Berbanding separuh bahagian yang Sk MASAK DAGING LEMBU KORBAN sebelum ini yang banyak uratnya, daging yang separuh lagi ni tak ada urat, cuma sedikit sahaja berlemak, aaa.. tu la yang sedap, kan.

Sedang syok tumis rempah kari dalam kuali sambil hiris daging tepi sinki, Sk perasan rempah tidak nampak terbit minyaknya. Jenguk ke api, rupanya gas habis, hahaha. Tengok rekod panggilan ke kedai gas, bulan Mac lepas, aaa.. memang patutlah pun dah kosong gasnya. Jadi, sambunglah menumis dalam periuk noxxa. Lepas masukkan daging, setkan high pressure (HP) 25, sementara tu, kupas dan potong kentang pulak. Sk masukkan kentang dan set HP 3, kemudian biarkan jer dalam periuk tu, dah petang balik dari Men-TAUFUFA tu, barulah tambah air, garam, asam keping semua.

Kali ni Pak Inche minta gandingkan Kari Daging dengan Ayam Goreng pulak.


Kari Daging dan Ayam Goreng.. gandingan yang mantap!


Esok pagi, menjala pulak. Memang dah berangan masa masak kari tu, esok nak sarapan roti jala.


Kari Daging tinggal seperiuk kecik.


Buat Roti Jala Klasik aje, lambat nak gulung-gulung ni, hahah.


Kari Daging dan Roti Jala. Punyalah banyak SK bancuh, 500 gm tepung gandum dengan 750 ml air campur susu sejat (ni nanti kalau salah, Sk edit). Sk sukat guna gelas penyukat yang saiz sederhana tu, letak tepung dan kemudian masukkan air ikut paras sama dengan tepung. Kemudian kacau guna hand whisk hingga tepung larut, masukkan sebiji telur dan garam serta sedikit minyak masak, kemudian Sk masukkan dalam jug pengisar dan dikisar sehingga betul-betul larut. Hasilnya roti jala yang lembut sampai ke malam, hahaha. Malam baru habis roti jalanya.

Post a Comment

9Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Aaaaa..sedapnya bondaaa. Takleh jadi ni. Dalam peti sejuk kita pun ada daging lagi tu. Nak kene buat roti jala jugak nampaknya ni 😂

    ReplyDelete
  2. aduh sedapnya.... tak pernah buat sendiri roti jala, takde kerajinnan nak cuba

    ReplyDelete
  3. Sedap tu kari daging dgn roti jala 🤤

    ReplyDelete
  4. roti cicah kari sodap gak ni.. makan panas2 perghhh nikmat nyaaaa

    ReplyDelete
  5. Walau saya bkn peminat roti jala..Tapi bila tengok orang buat roti jala...eh macam nak menjala la jugak ..hihihihi

    ReplyDelete
  6. Memang sedap le. Nak² lagi makan time hujan macam ni.

    ReplyDelete
  7. ada sekilo lagi daging korban dalam freezer. boleh la buat menu ni off day nanti.

    ReplyDelete
  8. Kalau SA ni..confirm kenyang sampai ke malam..perut kita kecik je wak..memang rugi bawak pi buffet, cepat kenyang...sedapnya roti jala

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!