Assalamualaikum WBT
LEPAS sarapan di Kanteen pagi semalam, hantar semula Pak Inche ke pusat servis Toyota Medini. Sebelum tu singgah Mydin dulu, Pak Inche nak makan Nasi Ayam. Tak mahu guna stok ayam yang ada, nak beli ayam lain dan condiments untuk melengkapkan nasi ayam seperti salad, timun dan tomato serta lada merah untuk buat sambal nasi ayam.
Kalau di LD, harga ayam sejak zaman dulu memang harga kayangan.
ReplyDeleteDi dapur Mama Yan tadi pun ada nasi ayam, di dapur SK pun ada nasi ayam. Sedapnya, tambah2 masak sendiri!
ReplyDeleteNanti kirimkan mambang rajin tu ke SG ye SK :p
Fuh Sk, ni bukan setakat versi rajin. Tapi versi super rajin! Siap buat sambal halia, sedap tu.
ReplyDeleteMalu nak tepek resepi nasi ayam saya kat blog sebab versi super malas 🤣
sedapnya nasi ayam,lama x buat..boleh la buat nanti..
ReplyDeleteBaca pun dah penat apa lagi nak membuatnya 😅
ReplyDeleteTapi berbaloi bila tengok suami dan anak2 berselera makan air tangan kita kan.
aduh sedapnya tgk nasi ayam akak tu, dana selalu buat versi malas je kak ehehehhe
ReplyDeleteYa ampuuuun kak SK, lengkaaap sangaaat resepnya 😍😍😍. Saya dah lama ingin buat nasi ayam khas Malaysia ini, tapi cari resep nya banyak sangat, dan malah bikin bingung mana resep yg enak.
ReplyDeleteKalo sudah ditulis oleh blogger based on cara buat dia juga, baru saya jadi yakin 👍. Dari fotonya pun dah kliatan mirip nasi ayam yg sering saya beli kalo liburan ke Malaysia.
Cuma saya agak bingung dengan istilah lada hidup merah. Ini maksudnya cabe rawit merah, yg kecil tuh ke? Atau lada pepper? 😅. Maaaf, Krn beda istilah terkadang saya masih bingung. Lada dlm BHS Indonesia itu pepper soalnya. 😅
Sesekali masak nasi ayam, special betul rasanya kan. Sesekali juga menumis dari rebus terus. Suka condiments extra. Ulam ulaman tu best.
ReplyDelete