Assalamualaikum WBT
DAH beberapa kali Pak Inche berzikir nak makan di Restoran Kari Kepala Ikan Anuar (Bangsar) yang membuka cawangan di Seremban. Takkk.. masalahnya, PI makan ke kepala ikan? Sk ni bolehlah, itu pun pilih-pilih bahagian isi aje. PI kata, kita makan kuah aje la, hurmmm.
Masa nak pergi kenduri kahwin di Telok Panglima Garang tu, sekali lagi PI mengajak makan kat Kari Kepala Ikan ni. Sk onz ajelah tapi syaratnya kena ambil kepala ikan, makan tak makan tu cerita lain. Kenduri tu hari ahad, kami dah gerak dari Johor hari Sabtu. Jadi, sabtu tu la kami singgah Seremban. Menurut PI, Kari Kepala Ikan Anuar ni memang femes di Bangsar. Masa tu PI bertugas di NSTP Jalan Riong, jadi memang selalu makan kat situ cuma PI makan kuah kari dengan ayam goreng la kot.
Oh, sebelum tu nak selit.. pagi sebelum masuk lebuhraya, kami sarapan dulu di Medan Selera Tepian Harmoni. Sk makan Lontong.
PI nak makan Mihun Soto, request cekerrrr. Member tengah gaul-gaul baru perasan dorang bagi Soto Nasi.
Pesan sate daging 10 cucuk. Sk suka sarapan dekat sini sebab vibe dia macam kita ada kat Muo tau. Sini memang ramai ya, tapi parking luas dan meja pun banyak. Servis pun pantas dan mesra.
Lontong dan Sate.
Dorang dah tukarkan nasi impit dengan mihun. Ni pertama kali PI makan soto dekat sini, nampaknya okey tu, tapi PI kata, tak boleh lawan dengan Soto Perdana Madu 4. Baiklah, hujung minggu ni kita pergi makan kat situ pulak, janji!
Berbalik kepada kisah Kari Kepala Ikan Anuar, selain Kari Kepala Ikan, kami ambil jugak Ayam Goreng, Telur Sotong dan Taugeh.
Telur Sotong nyum nyum. Ni PI tak makan.
PI makan ayam goreng. Ayam ni satu set memang datang dua ketul macam ni. Nampak isi tu sebab dah kena hogah dengan PI.
Tu diaaaa.. Kari Kepala Ikan. Mula-mula nak ambil ikan merah, RM95 seketul. Kemudian dia tunjuk kepala kerapu, RM70. Jadi, kita ambil kerapu la.
Total termasuk dua pinggan nasi, segelas teh o ais dan dua gelas ais kosong, RM87.
Kari dia tak pecah minyak, rasa rempah kari tu macam dia gaul aje rempah kari dengan air lepas tu rebus, heheheh. Agaknya masak stail Kari Bangladesh kot, semua pakai lebur, tak payah tumis, hehehehe.
25 tahun kahwin, ni la pertama kali laki bini makan Kari Kepala Ikan. PI kata, cukuplah sekali. Nasiblah banyak jugak tu isi ikan kat kepala kerapu ni. Kalau yang lembik-lembik tu, Sk tak reti makan.
Dalam pada tak reti makan kepala ikan, gigi ikan aje yang tinggal, hahahahahahaha. RM70 tuuuuuu!!!
kita suka kari kepala ikan..nk2 mata ikan..lps tu yg sirip2 lembik2 tu paling fav...
ReplyDeleteSA orang Seremban pun x pernah makan kari kepala ikan lagi kat sini..eh...bleh la terjah....masa SK kat sini SA kat IKEA Cheras...tak berjodoh lagi kita...
ReplyDeletehahaha... RM70 tu.. haruslah tinggal gigi... Saya suka kari kepala ikan... tapi tak pandai masak ikan besar... Makan kepala ikan bilis goreng aje la..
ReplyDeleteTak pernah tahu pula kewujudan kedai ni. Mungkin sebab kita ni kurang makan kari kot. Jadi kedai berkari ni kurang ambil tahu. Nampak pekat likat kuah karinya tu. Tapi tak syok pula kalau jenis tak pecah minyak. Kurang feel kari. Okaylah tu once in lifetime makan kari kepala ikan. Saya lansung tak pernah dan macam tak reti nak makan. Rasa macam tak ada isinya. hihi..mencabar nak mencari isinya pun. Harga pun boleh tahan.
ReplyDeleteNaper kita rasa macam murah makan dekat sini? Tolak RM70 utk Kari Kepala Ikan tu, yg lain hanya RM17? Dekat sini telur sotong saja pun dah RM10 kot sepiring... Kena repeat la SK... Done racun hahaha
ReplyDeleteBesor kepala ikan dia. Takpe la, rege RM70. Pekat kuahnya. Sedap, ada telur sotong.
ReplyDeleteTak reti sangat nak makan kari kepala ikan jadi menu ni memang jarang order.
ReplyDeleteSK, sejak bila kari kepala ikan bertukar jadi kari kelapa ikan hihihiii.
ReplyDelete