Assalamualaikum WBT
SK ada cerita sebelum ni, hari ahad lepas, PI ajak pergi pasar tani. Tujuannya nak beli udang (laut) dan petai, nak makan sambal udang bubuh petai banyak-banyak, katanya. Sebelum ni, PI dah beli udang laut untuk masak sambal petai tapi tak sempat, sebab Sk masukkan dalam mee la, nasi goreng la, hah.. nasib tak marah PI. Dia memang suka la kalau udang ke, sotong ke, apa-apalah habis, sebab ada alasan dia ke pasar. Tatawlah anak mak mentua ni suka sangat pergi pasar. Kalau boleh tiap-tiap minggu dia nak top up barang mentah padahal bininya pemalas nak masak, huhuhu.
Tak pasti berapa harga sekilo tapi selepas timbang, RM57.xx, penjual kata bayar RM56 aje. Udang dalam 15 ekor kot, ada besar, ada sederhana. Lepas tu beli petai sebungkus, RM12.
Petai tu Sk belah dua, mula nak simpan separuh lepas tu teringat PI suruh masukkan semua, hahahaha.
Gambar sambil masak ni, lepas dah hidang nak makan tu, malas pulak nak ambil gambar, makin menjadi-jadi pemalasnya sekarang, hurmmm.
Memang makan satu lauk aje ni, telur dadar ke, telur mata ke, tak buat. Tapi, taklah habis sekali makan, simpan sepertiga untuk makan malam esoknya, dan tambah Tauhu Goreng cicah sambal kicap. Tak habis jugak, tinggal lima ekor lagi, malam ni la habiskan, huhuhu.
Macam tau-tau je SA tgh craving udang sambal petai..SA ada beli udang besar2 gak..tapi x masak lagi...petai x beli lagi...weekend ingat nak masak tapi sabtu ahad orang cat rumah...x kan nak masak kan...
ReplyDeleteLama tak jumpa petai. Di manalah dia menyorok di LD ni.
ReplyDeleteIni menu fav saya laaah 😍😍😍. Udang pakai petai pulaaa. Memang lupa dengan diet yg ada 😅.
ReplyDeletesedap tu..menu fav tisya tp petai tk mkn hehe...udang mahal skarng tp kalo kt pasar murah la kot...kita bli kt aeon aritu dlm 10 ekor tk besar sgt dlm rm4.99/gram..dlm belas2 juga la..kalo kt pasar husband ckp dlm rm2.30/gram
ReplyDeleteUdang saya makan, tapi tak makan petai.. Kalau sambal petai terlalu kuat bau petainya, memang saya tak makan terus.
ReplyDeletePH pun skrg mood nak masak lauk pauk tu tertinggal kat kampung kot ahahaha. Yg rajin nak masak menu raya, itu pun hujung minggu ja hikhik ...
ReplyDeleteNanti nak cari udang laut juga, nak menyambal... Kalau rajin :p
Uncle sama macam encik Fairus
ReplyDeleteSambal udang letak petai banyak2 mmg favourite ni huhuu.. tak pandang lauk lain dah 😅
ReplyDeleteBesor udangnya, SK. Sedap, ni! Selera makan nasi. 😋
ReplyDelete