Assalamualaikum WBT
Kelmarin, Sk masak lauk Kari Ayam atas permintaan PI. Isk isk isk, padahal, baru sehari sebelumnya makan nasi daun pisang lauk kari ayam, kat Ashoka Curry House. Sk pulak teringat-ingat kari ayam yang makan dengan ketupat masa beraya rumah Mak Enon. Kari ayamnya lemak-lemak, kari ayam melayu. Sk kalau masak kari ayam, selalu jadi macam kari mamak. Jadi, ni, Sk kurangkan rempah kari dan letak santan. Menjadi jugaklah kari ayam ala Mak Enon yang lemak-lemak, hehehe.
Ada peha ayam seketul dalam kari. Kalau ada Iman, mahu berebut. Selalu, nak elak dorang berebut, Sk potong dua peha ayam ni, biar sama-sama tak dapat, hahahaha.
Sepupu, anak Mak Lang bagi acar ni seorang semangkuk masa berhari raya kat rumah dorang raya pertama tuari. Memang ngam la makan dengan kari.
Tak dapat makan acar dengan nasi minyak, dengan nasi putih pun onz. Kalau nak tunggu masak nasi minyak, kena tunggu mambang rajin. Sekarang mambang kerjanya nak baring aje, mana datangnya nasi minyak, hahahaha. Tu takpa, kain baju menunggu tiga bakul, entah bila nak melipatnya, huhu.
Sedap sangat kot kari ayam sampai PI nak repeat malam tadi walaupun tengaharinya dah makan nasi. Sup tulang merah ada lagi seketul Sk panaskan sekali tapi tak laku. Tak tahulah apa nasib dia lepas ni.
Masa masak lodeh raya pertama, terlebih potong tempe. Lepas tu, tauhu kering dan suhun pun Sk tak masukkan semua, jadilah sambal tempe goreng. Sk sorang makan la, PI tak makan tempe.
PI kata, sikit lagi dia nak singgah kedai beli hati ayam. Aaa.. nasib Sk whatsapp gambar awal-awal.
Hari ni jadi Majlis Perbandaran. Kari ayam tinggal sikit, nasi tinggal sikit, Sk panaskan dengan pulut kuning, bawa bekal pergi office. Dah macam nak pergi berkelah. Macam nak turun ke sawah pun ada, hahahaha. Tapi, masalahnya, sekarang ni dah macam tak boleh nak buka mata, huwa huwa huwa.
Lamanya x makan sambal tempe tu...saya pun kalo masak makan sorang2..x ada yang berkenan lauk tu...
ReplyDeletesama macam dalam umah ni kalau beli tempe puas makan tak payah berebut,saya sorang je yang makan orang lain tak suka
ReplyDeletesmlm menu kari ayam juga kt umah..MIL masak utk bebruka puasa...kuah banjir sodap
ReplyDeletepecah minyak helok la gulai ayam depa
ReplyDeleteTempe kalu Dania ngan Haidy yang makan..SA x makan...tapi hati ayam tu fav Haidy...semalam SA masak kari ikan mayong
ReplyDeleteUncle selalu akan berebut hati ayam!
ReplyDeleteSama la kita SK, kena post raya syndrome kot. Serba serbi jadi malas ahak! Nak masak pun PH malas adoi 😇
ReplyDeletekita ni mmg hantu kari... ahahaha... sy pun baru br masak kari ayam jugak mlm kelmarin, so semalam anak-anak kenduri kari ayam mkn di kantin sekolah... ahaha
ReplyDeleteMesti sedap tu, kari ayam. Syoknya, pekena pulut kuning. My peberet! :D
ReplyDeleteMemang beda yaaa rasa kari ayam mamak dan kari ayam Melayu. Saya suka 2-2 nya, tp lebih sering makan yg Melayu, Krn kari sumatera juga mirip dengan kari Melayu. JD dah terbiasa makan
ReplyDeleteNampak pekat kari ayam tu SK.
ReplyDeleteNampak acar, teringat raya 2023 Fuad pernah bawa kiriman seseorang dari Johor untuk saya... acar Mak Pon. Semuanya tinggal kenangan yang menyentuh jiwa.