MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Saturday, May 22, 2010

MUCHKIN DONUT

ASSALAMUALAIKUM...

PETANG Sabtu hampir melabuh tirai dan saya nak tunjuklah donut-donut comel yang saya buat ala-ala muchkin donut yang pelbagai perisa di Dunkin 'Donut tu.

Sesajalah buat nak 'test power'... haha.. pasal inilah pertama kali saya buat donut. Masa kecil-kecil dulu adalah tengok ibu buat tapi tak pernah ambil tahu, tahunya nak makan jer. Jadi disebabkan Yaya suka sangat muchkin donut tu saya pun tanya-tanyalah dengan member dan walaupun dia tak memberi resepi secara 'detail' kerana diapun selalu tengok maknya buat, jadi berkali-kali jugalah saya merisik sukatan, tapi sampai la ni, maknya dok kata.. "Ala... kau letaklah banyak ni, yang tu banyak ni.. haha.."

Jadi saya bulatkan hati, agak-agak jerlah. Tapi ada satu rahsia... 'Syhhhhhh... cemanalah rupanya yis tu kat kedai ya, letaknya kat mana??? '

Kalau instant yis tu saya tahulah. Masalahnya mak kawan tu guna yis tradisional. Bila tanya nyonya kedai tu pulak, dia kata, ada dalam 'ice-box'... waaaaa... Nasib baiklah uncle kedai tu tolong ambilkan, kalau tak memang malu sehhh tak kenal yis.

Hik.. hik... melampaukan.... tapi resepi muchkin saya menjadi, maklumlah, bakat memasak tu memang dah semulajadi kan... hik.. hikk... Dapatlah Yaya menjamu kawan-kawan sepermainannya tadi, dapat lebih 50 biji jugak tu dan semuanya telah selamat masuk ke perut.. Alhamdulillah..

Bahan-bahannya:
Yis selebar dua jari
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu uht @ 2 sb susu tepung
sedikit garam
air secukupnya

Cara membuatnya:
1. Larutkan yis dengan sedikit air dan garam.
2. Masukkan tepung dan susu tepung (jika guna susu tepung) dalam mangkuk besar dan masukkan larutan yis dan garam tadi. Gaul dengan hujung jari.
3. Jika guna susu uht, masukkan susu uht, gaul lagi dengan hujung jari. Tambahkan air sedikit-sedikit sambil terus menggaul. Hentikan menambah air jika adunan sudah menjadi seperti adunan jemput-jemput @ cekodok. Jangan terlalu cair. Picit-picit dengan hujung jari adunan yang agak berketul sehingga semuanya sebati.
4. Simpan adunan selama 1 jam. Selepas 1 jam, bentukkan adunan kecil-kecil dengan hujung sudu (boleh juga dijemput dengan jari) dan gorengkan dalam minyak sederhana panas sehingga kuning keemasan.
5. Taburkan gula icing sebelum menghidang atau mengikut citarasa anda.

P/S: Saya ni penakut sikit dengan minyak panas, maka pada mula tu terhasil jugaklah pelbagai bentuk, bulat, lonjong, segiempat, segitiga... hehe.. tapi lama-lama dah cantik sikit bentuknya, tapi bentuk yang cantik tu selalunya lebih memikat untuk masuk ke perut dulukan... hik.. hik..

5 comments:

  1. salam

    nak donut comey tu sket

    ReplyDelete
  2. salam yus...alahai, tomei2 nyer donut tuh...akak nk tnya klu guna yis serbuk bleh x? berapa lak sukatannya? mcm nk try jer..

    ReplyDelete
  3. donat comei2 ni sekejap je habis, sekali nganga sumbat 2 biji, he..he..seronok juga makan cam tu..

    ReplyDelete
  4. Datin, boley jer kalu sudi nak amek.. hik2

    Kak Ayu, taktahulah kak sukatannya mcmn, sapa pakar donut, mgkin bleh tlg jwbkan..

    Mas, seronok memang, tak pyh beli ke DD lagi..

    ReplyDelete
  5. Sari ...amal alal sila sgt makan donut...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?