MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, May 19, 2010

MUFFIN STRAWBERI COKLAT CIP

ASSALAMUALAIKUM...

SUSAHLAH nak bagi tajuk hari ini. Muffin Coklat Cip Strawberi... muffin strawberi coklat cip... samalah ya, yang penting sampai maknanyakan..

Muffin ni saya olah dari resepi asalnya, Muffin Coklat Cip Vanilla yang diambil dari majalah rasa (kot... dah lama, tak ingat). Tiba-tiba datang idea nak jadikannya strawberi pasal muffin ini tak dideco. Jadi daripada bulat-bulat macam tu baik diberi warna supaya nampak berseri.



Buat ni pun sempena Jamuan Hari Guru kelas Yaya. Mula tu memanglah berangan nak hias dengan buttercream, tapi Yaya bagitahu sesi sambutannya petang. Macammana ya, Yaya ni tinggal di taska sementara tunggu sesi sekolah petang. Karang bersemut pulak, ialah.. Yaya ni kecil lagi umurnya (orangnya besar), tentu dia tak peka dengan benda-benda macam ni. Lainlah kalau saya bercuti, boleh hantar terus ke sekolah ataupun jamuan dibuat waktu pagi, taklah pening kepala. Jadi keputusannya muffin budus2 jer la.. hik.. hik..

Yang penting, Yaya kata memang laris pasal sedap, cikgu kata sedap, kawan-kawan kata sedap.. "Cikgu siap bawa balik bonda...", kata Yaya. Alhamdulillah kalau sedap dan laris, saya suka sangat, hilang penat membuatnya.

Jom, layanzzz resepi..

Bahan-bahan:
250 gm mentega
3 biji telur (A)
225 gm gula kastor (saya guna 200 gm)
210 ml susu perisa strawberi
375 gm tepung gandum*
2 st serbuk penaik* (ayak bahan bertanda*)
1 sb strawberry emulco
beberapa titik pewarna pink atau merah
100 gm coklat cip

Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C. Alas loyang muffin dengan cupcake liner atau gunakan mangkuk muffin.
2. Putar mentega dengan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji, putar lagi hingga sebati.
4. Masukkan susu perisa strawberi, putar lagi. Masukkan strawberi emulco, putar sekejap dan berhentikan mesin.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau secara kaup balik hingga semuanya sebati. Masukkan pewarna, gaul sebati.
6. Masukkan coklat cip, gaul sebati. Sudukan 2/3 penuh ke mangkuk muffin atau cupcake liner.



Boleh mendapat 43 biji muffin saiz M... SELAMAT MENCUBA..

Hadiah yang sempat saya sediakan untuk guru Yaya. Yaya kata cikgu pesan tak payah beli hadiah untuk semua cikgu, pilih dua cikgu je.. fuhhhh... selamat.. hehe

4 comments:

  1. kak yus...waah sedap nih...pandai alter jadi menarik plak kan... sukeee.amik resep ni

    ReplyDelete
  2. kak watie, kita dah htr umah akak.. dpt tak? tapi kita amek muffin banana tu seketul... halal eh..

    izah, alahhh.. alter stakat tukar perisa jer.. hehe

    ReplyDelete
  3. terliur tgk muffin pink tu..
    pink tu yg menarik minat ku...hehe..x de lebih kak yus? jgn marah aaaaaaaaaa, gurau je.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?