MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, May 30, 2010

NASI DAGING MERAH

ASSALAMUALAIKUM...
SEKEJAP jer dah nak masuk hari Isnin kan. Sekejap jer menghabiskan cuti hujung minggu. Kalau nak tahu, saya ni dah tiga hari tak keluar rumah tau. Jangankan ke Giant, Tesco dan sebagainya, ke kedai pun tak. Malassssssss sangat nak berjalan. Takutlah, kalau dah berjalan tu, tangan ni gatalll jer nak membeli, mata pun macam rambang semacam, jadi baik duduk rumah diam-diam.

Lagipun minggu depan dah cuti sekolah. Macam biasalah kalau dah cuti sekolah dan kebetulan suami pun tak ada jadual perlawanan bola, kami akan bercuti panjang. Kali ini abang ipar saya yang berada di Australia yang khabarnya baru pulang ke Malaysia mengajak kami ke Tasik Banding. Wow! Saya suka.. masih terbayang-bayang keindahan Tasik Banding semasa kami melintasinya sewaktu pulang dari Kelantan ke Kedah. Tasiknya biru kehijauan, saujana mata memandang, mestilah tak sabar sebab kali ini kami akan bermalam di resort tasik yang diuruskan oleh seorang biras saya. Nanti kalau jadi ke sana, saya akan ceritakannya di sini ya. Jadi minggu ni nak simpan tenaga dan duit supaya boleh enjoy betul-betul minggu depan.

Sebenarnya, bukan mood nak berjalan jer tak ada, mood nak mengemas rumah dan memasak pun terbang juga. Jadi rumah saya memang tak berkemaslah, setakat kemas yang wajib-wajib asalkan sedap mata memandang. Memasak tu hendak tak hendak kenalah buat, nasib baik suami saya tak kisah, janji perut kenyang.. hehe. Jadi pagi tadi sarapan kami agak nyummy juga, nasi goreng cina.. sangat simple tapi kenyang. Untuk makan tengahari, menu ringkas minggu ini.. Nasi Daging Merah.. jemput makan..
Eh.. eh.. nak resepi ke? Alah... campak baling jer..


Bahan-bahan:
200 gm daging batang pinang dihiris nipis dan diperap dengan pewarna merah
2 ulas bawang putih dicincang
2 sb minyak masak
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos tiram
1/2 labu bawang besar dipotong bulat
1 biji cili hidup dihiris
1/4 sk garam
1 sk gula
sedikit ajinomoto
2 sb sayur campur
2 sb tomato dadu (stok dalam esbox.. huhu)
(senangkan, semua dua sudu.. hehe)

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sebentar, masukkan daging, kacau sehingga daging separuh masak.
2. Masukkan semua jenis sos, kacau rata. Masukkan bawang besar, cili hidup dan sayur campur, kacau lagi. Masukkan tomato dadu.
3. Masukkan garam, gula dan ajinomoto. Kacau sehingga daging masak, sedia dihidangkan dengan nasi putih.

yang ni menu sarapan... Nasi Goreng Cina.. tak payah resepi okey..

2 comments:

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?