Cantonese Kuey Teow

Seri Kandi Tanah Jauhar
4
ASSALAMUALAIKUM.. Sekejap je rasa dapat berehat hujung minggu. Sebenarnya langsung tak berehat pun. Ada je benda yang nak dibuat. Ni pun kain yang hendak dilipat bertimbun-timbun tapi nak meng'enti' dulu menu makan malam saya malam tadi.

Mula tu ingat lepas siap mengemas dapur semalam bolehlah terus masukkan resepi tapi cerekarama malam tadi macam bestlah pulak. Tengok tak.. 'Dosa Serupa'? Kalau tengok sinopsis tu macam klise je dengan cerita-cerita Melayu yang lain, tapi bila tengok dari mula sampai habis memang ada kelainan. Cuma yang tak puas hati tengok tudung sengkuap yang Fauziah Nawi pakai, rasanya kalau ikut latar zaman, tudung sengkuap tu belum ada lagi.. betul tak?

Eh.. dah melalutlah pulak.. hehe. Biasalah, Puan Sari kan.. Sebenarnya resepi ni dah jadi tradisi bertahun-tahun kahwin. Saya belajar sendiri tau, dan tak pernah menyalin mana-mana resepi. Asalnya saya makan ni di kedai orang Cina (ramai Melayu makan di sini)di medan selera Landmark Mall. Sebab suka sangat dengan kuey teow ni, saya belek dan rasa betul-betul apa agaknya yang dia masukkan dan mulalah buat eksperimen di rumah.

Dan memang tak sangka, mula-mula buat terus jadi macam tak percaya dan en hubby memang selalu suruh saya masakkan kuey teow ni. Resepinya sangat mudah dan rasanya pun sedap, sesuai bagi mereka yang sukakan masakan ala Cina, layannnnnnnnzzz...



Cantonese Kuey Tiow (4 orang makan)
Bahan-bahan:
Bahan A:
500gm kuey teow
1 sk minyak masak
1 sk kicap pekat

Bahan B:
1 sb minyak masak
3 ~ 4 ulas bawang putih
12 ekor udang sederhana besar (buang separuh kulit dan kepala)
1 1/2 keping fish cake (dihiris)
3 cawan air
4 batang sawi (kalau suka sayur boleh tambah)
1 sb kicap cair
1 sk perencah ikan bilis
1 sk serbuk lada sulah
2 sk tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cwn air
2 biji putih telur

Cara menyediakan bahan A:
1. Panaskan minyak, gorengkan kuey teow bersama kicap pekat.
2. Kacau rata hingga masak, masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.

Cara menyediakan kuah/bahan B:
1. Panaskan minyak masak. Bawang putih diketuk dan dicincang, tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan udang, kacau. Apabila udang bertukar warna, masukkan fish cake dan air. Masukkan juga batang sawi.
3. Masukkan kicap cair, perencah ikan bilis dan serbuk lada sulah. Biarkan mendidih.
4. Apabila mendidih, masukkan daun sawi. Kacau sekejap dan masukkan air tepung jagung. Kacau cepat-cepat hingga ia pekat.
5. Apabila kuah mula pekat masukkan putih telur, kacau cepat membentuk bulatan Tutupkan api dan tuangkan kuah ke atas kuey teow.
. Hidangkan bersama cili jeruk.


Selamat Mencuba.

Nota: Kalau hendakkan kuah yang putih, udang hendaklah direbus berasingan. Tidak perlu masukkan kicap cair tetapi gantikan dengan sedikit garam.


haaaaaaaaaa! ini menu kek saya minggu ini, nantikan kemunculannya ya.

Tags

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!