Assalamualaikum WBT
DAH seminggu Cik Ani bagi Tauhu Sumedang ni, asyik lupa jer nak goreng. Hari yang Pak Inche Beli Durian Kampung Lagi tu, Sk goreng tauhu ni dan panaskan Kari Ayam Bujang. Pak Inche nampak jer tauhu, terus kata, buat Sambal Taukua. Eh, ni Tauhu Sumedang la.. makan dengan Sambal Kicap.. hehehe.
Pagi tadi, goreng Keropok Lekor untuk sarapan. Ni pun sama, Cik Ani bagi yang tuari tu la, sebungkus Sk frozen. Asyik lupa jer nak goreng. Ni Sk gaul dengan tepung gandum dulu sebelum goreng, dapat rasa rangup-rangup di luar dan gebu di dalam. Nyummmm!
tauhu cicah sambal kicap...sedappp...sambal taukua tu yg sambal merah ya..
ReplyDeleteSaya baru tahu tauhu sumedang ni. Tak sama macam tauhu biasa, ye?
ReplyDeletepertama kali dengar tauhu sumedang...
ReplyDeleteingat tauhu sumedang ni teringat yg kt indonesia... cuma nampak kalau belah sana kulitnya macam lg ranggup, akak punya mcm tauhu biasa tp kot mmg ada rasa bawang putih n bumbu lain
ReplyDeleteKalau kat Kedah
ReplyDelete"semedang" tu maksudnya "selalu" @ ,"sokmo" ..Contohnya..
"Hang ni kakau aku tanya,semedang tak tau"ðŸ¤
tengok tekstur keropok tu pun dah tau sedap!
ReplyDeleteKalau pergi Terengganu, keropok lekor antara makanan wajib yang perlu dibawa balik sebagai ole-ole untuk diberikan kepada orang yang kena tinggal.. :)
ReplyDeletesedap tu tahu semedang..akk selalu beli dengan orang yg kat flat kangkar pulai
ReplyDeleteTak pernah makan lagi tauhu sumedang tu...nampak sedap...terus rasa nak cuba...
ReplyDelete