Assalamualaikum WBT
SEHARI sebelum Hari Raya Aidiadha, Sk masih bekerja lagi. Cadang tu memang nak bercuti sehari awal tapi bila big bos mengumumkan kerja separuh hari pada hari rabu tu, Sk buat keputusan untuk bekerja. Lagipun hari tu kerja sampai pukul 12 aje, membazir jer kalau ambil cuti, hehehe.
Salah satu kemahiran yang tak ada pada Sk adalah menganyam ketupat (daun kelapa). Dalam family, cuma ibu dan Angah jer yang cekap menganyam. Sk beli ketupat segera saiz mini jenama Nona pek 30's.
Sk rebus 20 biji dulu dalam periuk noxxa untuk makan malam sehari sebelum Aidiladha. Ratakan dulu beras dalam sarung ketupat kemudian susun dalam periuk dan barulah masukkan air. Masukkan air lebih tinggi dari paras ketupat, untuk 20 biji ketupat ni, Sk masukkan air hampir separuh periuk.
Set Slow Pressure 30'. Kemudian biar la dia buat kerja. Buka-buka tutup periuk, eh, berkawad pulak ya masing-masing. Ketupat masak sempurna dan lembut ketupatnya.
Merendang adalah wajib setiap kali giliran berhari raya di Johor. Kalau beraya di Kedah, tinggal makan jer, hahahahaha.
Sk masak Soto Daging guna rempah soto Mak Pon. Pak Inche bila tahu rendang dah siap, balik kerja dia singgah beli lemang di Gelang Patah. Besar dan panjang lemangnya, murah pulak tu, baru RM15 sebatang. Jadi, inilah menu malam hari raya Aidiladha, Soto dan Lemang bersama Rendang Daging.. syukur Alhamdulillah 😍.
Salam Aidil Adha utk SK sekeluarga...
ReplyDeleteMenu malam raya pun dah macam pagi raya ni SK...sedap2 belaka 😋
salam aidil adha. abe kie buat korban spt biasa...nak rasakan kemeriahan hari raya. jika x korban x dpt daging la..
ReplyDeleteWah! Meriahnya! Jom makan!
ReplyDeleteSedap nampak menu tu semua
ReplyDeleteNoxxa ajar ketupat segera berkawad ye!
ReplyDeleteTumpang semulut ye SK... nak rasa rendang dengan lemang.