Assalamualaikum WBT
JJCM kali ini, Sk nak bawa pembaca ke Tangkak, Johor menikmati masakan asam pedas yang menjadi identiti orang Johor di Restoran Asam Pedas Ledang. Keluar dari Plaza Tol Tangkak, ambil kanan, terus aje menghala ke bandar Tangkak. Tak jauh sangat, yang rasa jauh tu sebab jammed sikit.
Ramai pelanggan mungkin sebab waktu makan tengahari. Kebetulan pulak agaknya ramai yang baru sampai tapi kalau tengok muka masing-masing macam dah bosan menunggu, minuman pun dah tinggal separuh gelas, hihi.
PI bangun jalan-jalan di persekitaran restoran, nampak durian atas pokok.
PI suruh Sk tengok dan ambil gambar.
Kita zoom sikit la guna hp cap ayam ni.
Sk rasa dah buat macam-macam dah, makanan masih tak siap, hihi. Lepas tu baru nampak macam banyak meja dapat makanan hampir serentak.
Asam Pedas Ikan Jenahak bahagian ekor. Kuah asam pedas dia sedap. Saiz ikan ni taklah besar sangat.
Mujurlah Sk pesan jugak asam pedas telur mayong. Yang ni Sk makan sorang la, PI tak makan telur mayong. Telur mayongnya kecik-kecik mungkin ikan mayong tu bunting sulung kot, hihi.
Sayur kubis yang kami pesan dah kehabisan. Pasal takde sayur tu la, PI bertambah nasi. Tak pernah.. pernah.
Dah makan, baru telur dadar sampai panas-panas. Kami pesan ulam bagi menggantikan sayur.
Punyalah sedap sampai khayal menghirup kuah asam pedas. Tak pedas pun kuahnya, boleh hirup macam hirup sup aje, hehehe.
asam pedas reti makan...tapi, telur mayong tak reti makan...hihihi
ReplyDeleteBaiklah, esok saya nak masak asam pedas!
ReplyDeleteGambaq last tu menggoda sukma ahahaha 😆
ReplyDeleteLega la SK, tak payah nak berebut telur mayong tu dgn PI hihi...
sebab sedap sampai terlupa service lambat ya SK. memang nampak sedap kuahnya
ReplyDelete