MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Saturday, May 29, 2010

AYAM MASAK MERAH ADIGUN

ASSALAMUALAIKUM.. bertemu kembali.

INI pula ayam masak merah yang dimasak oleh en suami. Alhamdulillah.. untung dapat En Adigun yang pandai memasak ni.. hehe. Yaya pun suka sangat ayam masak merah ni, sampai dua ketul dibalunnya. Jom semak resepinya.



Bahan-bahan:
1/3 ekor ayam dipotong kecil (diperap bersama sedikit garam dan kunyit dan digoreng setengah masak)
2 sb minyak sapi
3 ulas bawang putih (diketuk)
5 tangkai cili hidup (dikisar)
2 sb cili siap kisar bersama bawang (tengok sini)
1/2 inci halia dihiris
1 sk garam
1 sb gula
100 gm puri tomato (1/2 tin kecil)
1/2 sk asam jawa adabi
1/2 cawan susu cair
sedikit ajinomoto
100 gm kacang peas (1/2 tin kecil)

Cara-cara:
1. Panaskan minyak sapi, tumiskan bawang putih sekejap. Masukkan cili hidup dan cili yang dikisar bersama bawang serta halia. Tumis hingga sebati dan naik bau.
2. Masukkan asam jawa, kacau rata. Masukkan sos tomato, garam dan gula, kacau lagi hingga sebati dan masukkan ayam, gaul rata.
3. Tuangkan susu cair. Tunggu sehingga kuah meresap pada ayam. Masukkan kacang peas dan ajinomoto. Gaul sekejap dan bolehlah dihidangkan.

2 comments:

  1. wah kak yus, banyak la menu hari ni, kenyang tetamu2 kak yus hari ni,memang pandai suami akak masak,semuanya sedap2...mas bawa bubur nasi kat akak ni...

    ReplyDelete
  2. makan ank beranak jer Mas, saja msk lbih, bleh ulang mkn byk kali.. hehe. Bubur nasi Mas tak cukup la, htr lagi eh..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?