MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi (call)/ whatsapp : 0127799705 atau sms 0127844524

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, May 28, 2010

NASI TOMATO

ASSALAMUALAIKUM..
ADA idea tak nak masak apa yang istimewa esok? Manalah tau, ramai yang sambut hari jadi atau ulangtahun perkahwinankan.. Di sini saya nak kongsikan resepi nasi tomato yang saya hidangkan sebagai santapan tengahari tadi. Tentu ramai yang tahu resepi asasnyakan...

Sebenarnyakan, nasi tomato ni merupakan hidangan utama di sebelah keluarga mertua setiap kali musim perayaan. Boleh dikatakan juadah wajib juga selain laksa penang. Kalau dulu mak mertua yang masak, maklumlah.. anak-anak semua rindukan masakan emaknya kan, tapi sekarang kakak ipar saya yang sulung yang saya panggil Kak yang masak. Kalau ada Kak Jana, iaitu biras saya, dialah yang masak. Kalau ada Kak Shida, biras saya juga, Kak Shida akan masak. Jadi saya tengok cara atau bahan yang digunakan asasnya sama, kebanyakannya menggunakan puri tomato. Kalau Kak Shida dia akan tambah sup tomato. Jadi saya pun dah cuba juga pelbagai versi memasak nasi tomato ni.

Dalam banyak-banyak versi tu saya rasa inilah yang paling sedap. Tak percaya, cuba.. pasti terangkat punya.. hik.. hik... Jadi untuk memudahkan kepada yang baru belajar dan sibuk bekerja.. inilah versi saya.


hidangan untuk 5 ~ 6 orang
Bahan-bahannya:
3 cawan beras dibersih dan ditoskan(kalau guna beras basmathi rendam dahulu mengikut aturan di bungkusan)
3 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
4 ~ 5 ulas bawang merah dihiris*
3 ulas bawang putih dihiris*
1/2" halia dihiris*
1 batang kulit kayu manis*
2 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*
3 helai daun pandan disimpul
100 gm puri tomato (1/2 tin kecil)
200 gm tomato dadu (boleh guna yang dalam tin@ 1/2 tin)
1 cawan susu cair
2 1/2 cawan air (@ secukupnya)
1/2 sb garam @ secukupnya
100 gm kacang peas (1/2 tin kecil)
100 gm kismis

Cara-caranya:(gunakan periuk elektrik)
1. Hidupkan periuk elektrik, panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk elektrik. Tumiskan bahan-bahan bertanda* sehingga naik bau. Masukkan puri tomato.
2. Gaulkan sebentar, masukkan pula tomato dadu. Gaul sekejap sehingga sebati masukkan susu cair. Kacau sebati.
3. Masukkan daun pandan dan beras. Tambahkan air, sukat jika perlu. Masukkan sekali garam, kacang peas dan kismis. Kacau rata, tutupkan periuk. Masak nasi seperti biasa.
4. Sekiranya periuk nasi 'off' sebelum nasi kering, gaulkan nasi dengan sudip kayu dan 'on' semula.

Petua jika nasi jelantah @ separuh masak. Letakkan cawan tahan panas berisi air panas ke atas nasi dan biarkan setengah jam.

Taburkan bawang goreng ketika menghidang jika suka.

Oh ya, ada orang suka letakkan stok ayam apabila memasak nasi begini. Terpulang, tetapi saya lebih suka membiarkannya natural.

3 comments:

  1. memang nampak menyelerakan... tapi lebih sedap kalau org lain masakkan dan kita cuma makan.. hehehe :D

    ReplyDelete
  2. cedapnya....mas suka guna beras basmathi,

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?