MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, May 21, 2010

SUP TULANG MERAH

ASSALAMUALAIKUM...
Salam Pagi Jumaat... maknanya esok kembali bertemu dengan Sabtu. Apa agenda anda? Jemputan kahwin, kenduri, basuh kain baju, kemas rumah, bersihkan laman, tengok wayang (Shrek... Ogre.. Ogre)atau tidur sepanjang hari? Tapi perut tetap kena isi jugakan. Ada idea tak? Jom masak sup tulang merah..

Haa.. kalau sebelum ni kita biasa buat sup tulang yang jernih (ada jugak yang keruh.. hihi), kali ini saya nak kongsikan resepi sup yang berwarna merah. Sup merah ni terkenal di negara yang berjiran dengan negeri saya, Singapura. Rasanya pun lain sikit, maknanya bukan warnanya saja yang merah tapi rasanya pun berbeza tidak seperti sup biasa. Enak sekali dimakan dengan roti Perancis, tapi pasal tak sempat terbang ke Perancis, saya bantai jer dengan roti Gardenia... layanzzz.

Ops, lupa nak bagitau, resepi ciplak dari ruangan Variasi Harian Metro, Sup Tulang Ketuk. Resepi asal menggunakan tulang 'gear box' atau kepala lutut tapi saya guna tulung rusuk jer, pun boleh.. yang penting mahu merah ya Mak Ngah.. Resepi asal ikut sukatan dalam gram, manalah sempat nak menimbang-nimbang bawang, cili, sos-sos tu semua, jadi saya pakai lebur. Ha, siapa yang belum 'expert' tu sila ikut sukatan ya, nanti kalau tak sedap jangan salahkan saya.. hik.. hik..

Bahan-bahannya:
1 kg tulang daging
600 gm bawang merah
50 gm cili boh
80 gm pes tomato
30 gm kicap manis
5 gm garam (garam pun timbang??)
25 gm gula
serbuk perasa stok ayam atau daging (tak letak)
10 gm serbuk lada hitam
50 gm sos tiram
140 gm tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
1 biji telur
20 gm bawang goreng (tak letak)
20 gm daun bawang
100 gm kubis hiris halus (tak letak)

Cara menyediakan:
1. Rebus tulang daging selama tiga jam (kalau gear box). Saya rebus dua jam.
2. Dalam kuali/ periuk lain, tumiskan bawang merah dan masukkan stok ayam atau daging. Apabila nampak agak garing, masukkan dalam periuk rebusan tulang daging tadi.
3. Masukkan pes tomato dan cili boh ke dalam air rebusan. Gaul sekejap, masukkan gula dan garam.
4. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis, kacau.
5. Pukul telur hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam periuk sup merah, kacau cepat.
6. Sebatikan sup, masukkan campuran air dan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Biarkan mendidih dan kuahnya kering sedikit, barulah diangkat.
7. Hiaskan bersama taburan hirisan kubis, bawang goreng dan daun bawang untuk menambah rasa. Sup sedia dinikmati... yummy!!

2 comments:

  1. menarik ni...mcm sedap benor melihatkan kuahnye tu... amik resepi..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?