AYAM SAMBAL & AYAM GORENG AIR FRYER

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum wbt

DIA punya penyesalan ke Caribbean Juice Bar tu, membawa ke hari Ahad tau. Dahlah nak ke sana ke sini, jammed, masuk mall penuh orang, jadi, hari Ahad tu, walaupun Sk ambil cuti, lepak di rumah sajo. Puncanya, bila kita tanya Pak Inche, nak pergi makan kat mana, dia boleh tanya kita balik. Haishhh.. sekarang ni, tanya apapun, memang kita dapat balik soalan yang sama laaa.


Jadi, Sk masak ajelah makanan kegemaran semua, iaitu Ayam Sambal atau Ayam Masak Cabai. Ayam sebelum masak sambal, nak kena goreng dulu, tapi Sk guna Air Fryer. Ayamnya, perap dengan garam kunyit dulu, sebelum masuk AF, lumur dengan minyak masak. AF zaman tok kaduk, bukan digital macam keluaran-keluaran terkini, pusing ajelah tombolnya asal hidup, hehehe. Malamnya pun, makan nasi lauk ayam sambal jugak, huhu.


Yang ni, kena lama sikit, bagi nampak garing dan rasa macam goreng dalam kuali. Minyak mahal sekarang, kan. Setakat ni, minyak yang beli sebelum bulan Julai, ada tiga botol lagi yang belum buka. Tahun 2023 nantilah kot, baru beli minyak balik, hahaha. Teringat masa baru kahwin dulu, minyak 5kg, baru RM12.99, berbeza betullah lepas 22 tahun kahwin. Walaupun pendapatan bertambah, perbelanjaan juga bertambah... hurmmm.


Tags

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Sampai sudah tiada idea pergi mana kalau soalan pergi mana dibalas soalan juga.
    Haha banyak beli stok minyak.

    ReplyDelete
  2. Pak Zain dah kumpul 2 kotak minyak masak dah...macam nak masuk kotak ke 3...skit hari lagi bleh jadi kedai runcit rumah SA tu

    ReplyDelete
  3. Saya pun kalau masak ayam sambal suka goreng dulu baru sedap. Jauh beza harga dulu dan sekarang. Sekarang pun makin menaik harga tak turun².

    ReplyDelete
  4. Pelik betul kan. Negara pengeluar sawit terbesar di dunia tapi nak pakai minyak terpaksa kena catu....hurrrmmmm negaraku Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamilah yang mencatu ... sebab susah nak dapat minyak di LD sekarang ni.

      Delete
  5. Huhuhu...minyak oh minyak...adoiii...rasa nak merajuk ja dengan harga minyak dan barang keperluan lain..tapi tu la merajuk pun depa tak pandang🤭

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!