MAKAN NASI LEMAK KUKUS KAYU KERAMAT

 Assalamualaikum wbt

BARU hari kedua bekerja dalam bulan Julai, dah merah punch card pagi ini. Lewat 14 minit pulak tu. Sebaik melepasi Plaza Tol Perling, nampak jalan mula sesak di hadapan, yang jarang-jarang terjadi. Rupa-rupanya, ada kemalangan kecil melibatkan empat buah kenderaan sebelum Stesen Minyak BHP. Akibatnya hampir 30 minit jugak tersekat dalam jammed. Sk yang ikut lorong tengah, hampir tak bergerak disebabkan kenderaan dari lorong kiri perlu menukar haluan ke lorong tengah. Sk pulak, malas nak mencilok-cilok sebab cilok cemana pun dah memang tetap lambat jugak. Lagipun, bukan ada apa nak dikejar, pun. 


Asyik lalu-lalang di medsos kisah Nasi Lemak Beratur Maluri. Nak pergi sana, semata nak makan nasi lemak tu, sanggup lagi. Yang tak sanggupnya tengok orang beratur panjang berjela. Tu takpa, tengok Dak Ameng beratur dari pukul 4 pagi kot, pukul 5.30 baru dapat makan, hahaha. Tapi, ramai yang kata, berbaloi beratur. Sebab dah craving sangat nak makan nasi lemak kat kedai malam-malam, Sk mengajak Pak Inche dan Iman ke Nasi Lemak Kayu Keramat di Taman Universiti.


Lama giler la tak makan kat sini. Rupa-rupanya, kakak yang selalu cedukkan nasi dan lauk nasi lemak tu pun dah tak ada kat sini, digantikan dengan orang lain. Kakak tu dah kahwin dan ada komitmen lain, begitulah ceritanya. Sk lebih suka nasi lemak di sini dari Nasi Lemak Mana Lagi sebab di sini banyak pilihan lauk.

             

Nak makan nasi lemak dengan Sambal Paru ni la. Tapi, sambal parunya banyak kentang pulak. Nasib baik abang yang cedukkan tu kais-kais kentangnya, jadi seimbanglah kentang dan parunya. Mintak sambal tiga senduk baru puas, haha. Iman ambil telur mata dan ayam goreng. Pak Inche ambil telur rebus dan sambal kerang. Lupa pulak nak ngendeng sikit sambal kerang Pak Inche.


Dah makin ceria suasana di sini. Dah ada lampu-lampu mentol bergantungan. Ada gerai jual Yong Taufu jugak. Tengok-tengok Pak Inche tengah pilih Yong Taufu lepas letak nasi lemak di meja.

    

Kemahen makan nasi lemak dengan minum teh dan nescafe. Imannya dengan Milo Ais. Iman kata, power milo ais tu, macam kat Pasembuq Mat Noq Kuala Ketil, hahaha. Errr.. kenapa Pak Inche tu, muka cam menyesal makan aje, hahahaha. Kenyang sangat sampai tersandar nampaknya. Burpppp... Alhamdulillah.. syukur selalu.

Post a Comment

5 Comments

  1. br pagi td mkn nasilemak paru..oh byk kentang dr paru ye

    ReplyDelete
  2. Baru juga makan nasi lemak sambal paru dan kerang pagi ni hehehehehe

    ReplyDelete
  3. Nasik lemak paru sedap.. yongtaufu pun sedap. Haishhh..semua pun sedap. Hihihi

    ReplyDelete
  4. Telioq baca pasai nasi lemak pepagi ni...kita sarapan wholemeal bread & secawan minuman panas ja ni sambil blog walking....Nak tiru SK makan-makan kurus..hihihi

    ReplyDelete
  5. Mesti sedap la tu sampai tersandar tu ha...sedapnya...terbayang nasi lemak...

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih