NASI MINYAK TERENGGANU VS AYAM MASAK MERAH UTAGHA

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Assalamualaikum wbt

RAMAI nampaknya yang dah kembali bekerja hari ini. Sk, walaupun tidak ke mana-mana semasa cuti Aidiladha, menyambung cuti lagi. Sengaja ambil cuti extra sehari, sajalah nak bermalas-malasan di rumah, hehehe. Syukur jugak sebab tak ke mana-mana kerana khabarnya jem melekat mengalahkan raya puasa. Malaysia ni, perayaan apa yang tak sesak. Masa tulah nak ambil peluang bercuti panjang sama ada balik kampung atau melencong, hahaha.


Nasi Minyak Terengganu, rancangannya menu ini hendak disediakan pada Hari Raya Aidiladha tapi bila Pakcik ajak ke rumahnya makan-makan, Sk tunda pada 11 Zulhijjah. Bagi tidak menghampakan Pak Inche, kita lawankan dengan Ayam Masak Merah Utagha yang resepinya ditemui Pak Inche di facebook. 



Sk tertarik hati membeli Set Lengkap Nasi Minyak Terengganu ni di sebuah pasaraya di Kuala Terengganu semasa berhariraya di sana. Set ini mengandungi beras basmathi, rempah kurma, empat sekawan, kerisek dan bawang goreng anggaran untuk 10 - 12 orang makan. Dapatlah hantar ke Senai jamah seorang sedikit. 



Berejam duduk di dapur kerana menghayati cara-cara memasak takut salah cara dan tidak menjadi. Berkali-kali Sk baca sukatan air sebanyak 1/4 liter tu, cukupkah dengan beras sebanyak yang disertakan, hahaha. Alhamdulillah, bila dah masuk beras, memang ngam sukatannya dan nasi masak sempurna.
Tapi, pening baca resepi menyediakan korma, di mana nak letak rempah kurmanya. Cuba anda cari?? Akhirnya, kena pandai-pandai sendirilah, hahaha.


Disebabkan Pak Inche nak ada Ayam Masak Merah Utagha, Sk gunakan daging untuk masak korma. Stok daging memang banyak cuma kentang jer tak ada, terlupa nak beli.


Acar Jelatah atau Acar Mentah. Nenasnya pemberian seorang klien Pak Inche, beberapa hari sebelum raya. Disebabkan masa dapat tu, nenasnya masih muda, kami bertahan dan berharap agar ia masak masa raya supaya tak payah beli nenas lain, hahaha.


Ayam Masak Merah Utagha. Iman kata sedap, kira luluslah tu, kalau dia kata tak sedap, maknanya memang tak sedap la dan dia tak akan menambah lauk tu dalam pinggan. Macam masak panggang kuali sikit rasa dia, komen Iman. Pak Inche kata, memang macam tu la Ayam Masak Merah Utagha. Puas hati betul nampaknya tu. Warna oren tu sebab penggunaan lobak merah dan cili hidup sebagai bahan kisar. Tapi bagi Sk, kita sendiri kena sesuaikan rasa agar jadi sedap dengan garam, asam dan gula yang seimbang. Sk kongsikan resepinya di sini tanpa mengubah sepatah perkataan pun. Semoga diberi keafiaatan dan kesejahteraan kepada empunya resepi.

Ayam Masak Merah Utagha

1 Ekor Ayam (Potong 16) - Garam Kunyit Goreng 1/4 masak ja dan ketepikan jangan garing nanti keras dan xsedap

Bahan Tumis :
4 Sekawan - Kayu Manis 2, Bunga Lawang 6, Bunga Cengkih 2, Buah Pelaga 6
2 Helai Daun Pandan (Ikat)


Bahan Blend : (Gandakan kalau Ayam 2,3 ..)
4 Biji Bawang Besar
4 Ulas Bawang Putih
4 Batang Serai - Racik
3 inc halia
4 Biji Cili Besaq
3 batang Carrot.

1cawan cili kisar
1/2 cawan sos cili
1 tin susu cair ideal
1 biji bawang holand - Potong bulat
1 Biji Tomato Potong 8
Daun Sup / Daun Bawang - Potong 1 inc - Hiasan
Bawang Goreng - Hiasan
KacaNg Peas - 1 tin kecil

1 sudu kecil - asam jawa paste
5 sudu besaq gula
2 sudu kecil garam
2 kiub ayam / cukup rasa
Aji (suka hati hangpa kalau nk buh pun xpa)

PanaskAn minyak (bekAs Goreng Ayam) masukan 4 sekawan, Daun pandan. Bila dh naik Bau masukan bahan blend, cili kisar dan sos cili. Masak Sampai Pecah Minyak api xpayah kalut besaq2.. masukan gula, garam, kiub ayam, asam jawa dan cukup rasa. Rasa (bila dh cukup semua) masukan susu dan ayam.. Gaul Bg rata dan masukan bawang potong bulat, Tomato dan kacang peas.. dh mendidih tutup api taburkan bawang goreng, daun sup/daun bawang dan cili besaq. siap 💖

Saya Halalkan Resipi ni Dunia Dan Akhirat... Selamat Mencuba
Semoga Allah sentiasa murahkan rezeki kita semua 🤲🏻🤲🏻







Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. dkt area umah sy ada org ganu jual nasi minyak ayam masak merah... mmg lain rasanya.. sedap.. x sama dgn nasi minyak sarawak

    ReplyDelete
  2. Lawa warna ayam masak merah utagha. Acar tu pun mengancam sangat!

    ReplyDelete
  3. saya orang kedah pun tak tahu ayam masak merah kena letak lobak merah haha pandai la akak masak. Sedap mata memandang, sedap lagi lidah yang merasa

    ReplyDelete
  4. Wah,ada kelainan untuk dicuba.Saya masak main belasah saja.Tapi Adah suka guna resipi Che Nom untuk masak merah ayam..
    saya setuju dengan SK bab kena pandai imbang rasa tu

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!