Assalamualaikum wbt
AHAD lepas, Pak Inche dengan Iman, dua beranak, meronggeng ke Pasar Tani. Biasanya, Pak Inche pergi seorang aje, tapi kali ni, Sk suruh Iman ikut, tolong babahnya bawa barang-barang. Sk pesan beli daging dan bahan-bahan untuk masak rendang sempena Aidiladha, Ahad ini. Tapi, tahulah Pak Inche, suruh beli daging, silap-silap,sekor lembu dia bawa balik, macam dalam satu iklan raya tu, hahaha. Terkejut Sk bila diberitahu, daging sekilo RM47. Rupanya, dia beli daging batang pinang. Tapi, memang mahal giler laaa. Tapi, sayanglah daging batang pinang nak buat rendang. Pak Inche kata, kalau macam tu, nanti beli daging lain untuk rendang. Haaa.. baiklah.
Selain daging, ada juga ikan tiga potong, kembong empat ekor dan udang. Malam tu, masa makan Nasi Lemak Kayu Keramat, Pak Inche cakap, dia tak tahu tu ikan apa. Macam merah tapi bukan merah, sampuk Iman. Sk cakap, agaknya kaci. Dah balik rumah, Pak Inche tunjuk ikannya yang dah diletak dalam bekas, sah, memang ikan kaci. Memang ada tiga keping aje masa beli tu, cerita mereka. Mereka pulak, tak bertanya, itu ikan apa.
Masa nak masak tu, baru Sk perasan, rupa dia tak sama macam ikan kaci yang biasa Sk masak. Pernah jugaklah beberapa kali beli ikan kaci, kan. Tengok ekor dan rupa kulit yang dah dibuang sisik tu, macam ikan kerapu pun ado, hahaha. Matilanakkk dah 47 tahun hidup pun tak kenal-kenal jenis-jenis ikan. Tapi, masak tetap masak. Bila makan, tak pulak rasa macam ikan kerapu, isinya berkeping-keping macam ikan kaci. Tapi, kulit dia liatlah. Ikan kaci kulit liat ke? Ah, lantakkkkk.. hahaha.
Dua malam berturut-turutlah makan lauk kari ikan ni. Pak Inche, kalau ada kari, ada sambal belacan dengan ikan goreng, memang layan la sampai habis. Bertabahlah anak bini. Iman makan kuah aje dengan Telur Mabuk. Sekarang ni pandai memilih ikan nak makan. Malam semalam, makan Lempeng Sambal Tumis Pasar Malam aje. Nasib siangnya, dia dah makan nasi dengan lauk Asam Pedas Daging. Asam Pedas Daging tak ada entri, malas, gambar pun tak ambik, heheheh.
Kalau balik Kuantan, emak saya suka juga masak ikan kaci ni. di sana tak mahal harganya.
ReplyDeleteAllahu sedpa plak tengok kariikan tu..x kisah la ikan apa SK janji sedap kan...ikan goreng last sekali tu pun nampak seksi...laparrrrr
ReplyDelete1st time dgr nama ikan kaci
ReplyDeleteSemalam pn is3 wak pun masak kari kepala ikan kaci
ReplyDeleteditambah bendi, dah tak payah masak sayur
sedapnyaa, terus rasa lapar.
ReplyDelete