MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, May 24, 2010

BILA NAK ANGKAT SAMPAH?

ASSALAMUALAIKUM...

HARI ini boleh tak kalau saya nak cerita tentang perkara yang serius sikit. Nampak memanglah agak remeh, pasal sampah jer... tapi saya jadi meluat kerana adanya kenyataan tentang ini..


BHARIAN ONLINE

Tolonglah... nak mengasingkan sampah, dah lama sangat saya buat sehinggakan kalau rumah orang lain ada satu je plastik sampah dalam tongnya, rumah saya ada tiga empat plastik, semata-mata menyahut kempen selamatkan bumi. Tapi apa yang saya dapat. Sampah bertimbun-timbun tak diangkat dah lebih seminggu di kawasan perumahan saya.

Dulu-dulu masalah ini pernah berlaku juga sehingga suami saya menelefon ke pihak yang berkenaan. Selesai sekejap masalah, tapi sekarang ni dah mula balik. Kalau dulu sampah diangkat tiga kali seminggu, dah menjadi dua kali seminggu dan akhirnya sekali seminggu. Tetapi sehingga semalam,tong sampah di luar pagar rumah saya sudah lebih seminggu isinya tak dikeluarkan ditambah lagi dengan sampah baru.

Sudahlah budak-budak di sini sesuka hati membuang bungkus jajan yang selalu terbang ke persekitaran rumah, kad along yang bersepah-sepah, risalah-risalah yang diselitkan di pagar dan diterbangkan angin dan ada juga yang dicampak bergulung dalam kawasan rumah.... tolongggggggggglah...

Memang sakit mata dan sakit hati dibuatnya. Jadi bila ayat-ayat yang keluar dari mulut Ketua Pengarah Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara, Datuk Nadzri Yahaya, berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada mesyuarat Kabinet sebelum ini mahu Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 dikuatkuasakan selewat-lewatnya awal tahun depan saya harapkan ia bukanlah sekadar hanya memenuhi agenda mesyuarat sahaja tetapi kata hendaklah dikota.

Nak melaksanakannya pun memang mudah bila berkata-kata sahaja, meh baca lagi petikannya..

'Bagi pelaksanaannya setiap rumah akan dibekalkan DUA TONG SAMPAH, satu untuk buangan sisa pepejal organik dan satu lagi untuk buangan yang boleh dikitar semula.'

"UNTUK ORGANIK KITA AKAN KUTIP SETIAP DUA HARI MANAKALA UNTUK KITAR SEMULA AKAN DIKUTIP SEHARI SEKALI. Tong sampah ini akan diselenggara pihak berkuasa tempatan (PPT) dan syarikat konsesi dilantik."

Isyyyyhhhh... makin baca makin meluat rasanya lebih-lebih lagi bila terbayangkan sampah depan rumah masa nak keluar tadi. Harap-harap petang ni tong sampah saya dah ditonggengkan di atas 'stand'nya. Itupun nasib baiklah kalau ada pekerja SWM yang rajin, dibuatnya hujan lebat petang ni... alahaiiiiiiii...

6 comments:

  1. alamakkkkkkkkkkkk...Sari...
    tang SWM tu jgn taip beso2....ngeeeee....

    nk buat cam ne....kena tadah ajer lah....kawasan akak kontraktor ke SWM....

    ReplyDelete
  2. sabar kak yus..kita ni satu taman..samalah cam tu..

    ReplyDelete
  3. kat taman kita pun masalah yg sama yg paling geram klu ada org selongkar cari brg recycle pas tu sepahkan sampah2 yg lain..x payahlah nak selongkar plastik sampah yg sisa tu coz erin pun dah asingkan siap2 brg yg boleh direcycle..haiyaa manyak geram woo

    ReplyDelete
  4. mamarempit.. hik2, soweilah.. ngeee.. arrr.. swm..

    Ayu, mmg sabor jerlah ni, hrp2 ptg ni dah agkt

    Erin, tu keje owg ke hanjin?

    ReplyDelete
  5. one thing about msia, they like to make laws but no enforcement!

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?