MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, May 10, 2010

PAIS IKAN MAYONG

ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni sebagaimana yang saya janjikan semalam, sempena kita meraikan Hari Ibu minggu ini, saya akan berkongsi resepi-resepi air tangan ibu saya. Kalau semalam saya bagi resepi untuk sarapan, hari ini saya nak kongsikan dengan kawan-kawan resepi lauk untuk makan tengahari, Pais Ikan Mayong.



Lauk ini adalah antara feberet keluarga saya. Nak menyediakannya pun mudah saja. Biasanya lauk-lauk macam ni kita pakai campak baling je kan, jadi sukatan di bawah ni adalah untuk rujukan sahaja. Bolehlah disesuaikan mengikut citarasa sendiri. Bagi yang baru nak belajar tu, tak salah kalau hendak berpandu terus pada resepi ni... jom.. layanzzzzzzzzzzzz!

Pais Ikan Mayong
Bahan-bahan:
Daun pisang secukupnya untuk membungkus ikan
4 keping ikan mayong sederhana besar
15 tangkai cili kering*
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1" halia*
1" lengkuas*
1" kunyit hidup*
1 batang serai*
(bahan bertanda* dikisar halus)
1/4 cawan air asam jawa (pekat)
1 sb garam

Cara-cara:
1. Bersihkan ikan dan digaramkan.
2. Gaul sebati semua bahan kisar dan ratakan pada ikan.
3. Campurkan air asam jawa.
4. Bungkuskan ikan dengan daun pisang dan masukkan ke dalam kuali yang telah dipanaskan bersama sedikit minyak supaya daun pisang tidak melekat .
5. Tutup bungkusan ikan dengan tutup periuk. Terbalikkan bungkusan sekali sekala supaya tidak hangus di sebelah bahagian.
6. Masak ikan dengan api sederhana kecil kira-kira 30 minit atau sehingga ikan masak.
7. Sedia untuk dihidangkan, lebih enak dinikmati bersama nasi putih.




Harapnya resepi ini dapat memberi inspirasi kepada sesiapa yang buntu nak masak apa tengahari ni ya..
SELAMAT MENCUBA

8 comments:

  1. argghh..pagi2 ni dah dok bayangkan aroma yang keluar dari daun pisang tu....

    ReplyDelete
  2. salam sariyusa.
    arwah mak akk pn rajin buat pais ikan. akk pn penah buat tp rasanya mcm kurenggg je. hehe...
    sedapnya pais ikan, dah lama tak mkn. sgt menggecurkan...

    ReplyDelete
  3. ayoh..lapar wohh..nak gi kantin ah jap lagi hihi :)

    ReplyDelete
  4. Kujie, aromanya memukau..

    Kak Anie, sedap.. bertambah-tambah nasi sampai..

    betullah Anis, bila msk rasa tak sama ngan air tgn mak..

    Catlinafly, lapar mkn cpat.. nt mkin byk mkn.. hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya ikan pais. akak tak berapa pas buat ikan pais ni. tak mcm mak akak punya. superb!!!

    ReplyDelete
  6. tulahkan... mcm ada ramuan yg tak ckup jer..

    ReplyDelete
  7. aduhaiii...ikan mayong pulak tu....

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?