MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Saturday, May 15, 2010

TALAM SAGU KELAPA

ASSALAMUALAIKUM...
Sekejap je dah malam kalau kita duduk di rumahkan. Tapi kalau di tempat kerja nak menunggu petang, punyalah lambat. Tengok jarum jam macam tak bergerak-gerak.

Ni nak masukkanlah entri kuih melayu resepi ibu saya. Sebenarnya saya pun tak pastilah nama sebenar kuih ini, tapi saya tahu mesti ramai yang tahu kuih ni yang sememangnya popular lebih-lebih lagi kalau bulan puasa, sebab sangat mudah disediakan.



Saya sendiri tak pernah lagi cuba membuatnya tapi sangat suka makan. Senang-senang pun orang jual mahal juga, ermmm...rugilah kalau asyik nak membeli kan. Bukan apa, bahannya murah, buatnya mudah, tapi dijual RM1 untuk 3 ketul, agaknya boleh 'cover' modal kuih-kuih lain kot.

Sebab bukan saya yang buat kuih ni, jadi saya tak tahulah sukatan yang sebenar. Ibu pun kata main agak-agak je. Jadi pada sesiapa yang tak pernah membuat tu bolehlah main agak-agak seperti berikut ya.. hik hik..

Bahan-bahan:
1 mangkuk sagu biji (dibersihkan dan ditapis)
2 mangkuk air gula (rasalah manisnya cukup)
kelapa parut secukupnya digaul bersama garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Biarkan air gula yang mendidih di dalam periuk. Jika menggunakan sagu biji putih, letakkan sedikit pewarna merah. Atau boleh menggunakan sagu biji berwarna merah.
2. Masukkan sagu biji, kacau sentiasa sehingga sagu kembang. Apabila sagu kembang secukupnya, tuangkan ke dalam loyang.
3. Biarkan sejuk dan sudukan seketul-seketul dan golekkan ke dalam kelapa parut.




Ini cara ibu saya, ada juga yang membuat adunan sagu agak keras sedikit supaya boleh dipotong sebelum digolekkan ke dalam kelapa parut. Lain orang lain caranya kan, SELAMAT MENCUBA

5 comments:

  1. Sariyusa...dulu akak rajin buat kuih ni...sekarang dah malas...sebab akak makan sorang

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak..kuih ni senang tapi kena ada teknik gak kan..kengkadang tu ada sagu masih putih la..kalau jual tu kita bkan perasan beli kuih sagu keras..tapi saya suka yg lembik2 mcm gambo di atas..hehe..suke la kuih sagu ni.lame dah tak buat sbb hubby kureng skit kuih ada klapa ni

    ReplyDelete
  3. kak Anie, betullah, macam tak best je kalau mkn takde kawan kan..

    izah, betul... suka yang lembik2, lembut je lalu kat tekak

    erienz, sedap.. buatlah untuk cik abemu tsayang tu..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?