Assalamualaikum...
DAH beberapa kali asyik makan di luar, jadi kita masak la pulak. Tapi ni cerita sebelum pergi berkelah, hehe.
Sekali sekala kena tunjuk rajin la.. ahaks
Pak Inche minta Sambal Udang, Iman kata, boleh tak kalau masakkan untuk dia Udang Masam Manis. Jadinya, Sk ketepikan lima ekor untuk dimasak masam manis. Masak pun mudah-mudah jer, cuma tumiskan bawang putih, masukkan sos cili, sos tiram dan gula serta sedikit air. Dah mendidih, baru masukkan udang dan biar hingga udang masak. Taburkan daun bawang sikit supaya nampak berseri.
Sambal Udang untuk Pak Inche dan Mak Inche. Udangnya Sk dah kopek siap kulit di bahagian badan, tinggalkan bahagian kepala dan ekor jer supaya orang kata, tak hilang manisnya.. gituhhh.
Kadang lauk macam ni la yang buat makan banyak nasi, hehehehe.
Ya betul makan banyak kalau sambal udang. Hehe tapi saya suka udang sudah kopek habis. Kalau tidak saya kopek udang dahulu semua baru makan dengan nasi. Ada sistem. Haha.
ReplyDeleteDua-dua tu nampak sedap SK :D
ReplyDeletelauk cam gni mmg bertmbh nasik! hehe
ReplyDeletebaru je beli udang pagi tadi... ni yang nak masak masak manis ni
ReplyDeleteFav SAa tu....jangan ada yang mintak SA jual lauk sambal Udang plak dah la...
ReplyDelete