UDANG SAMBAL VS UDANG MASAM MANIS

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum...

DAH beberapa kali asyik makan di luar, jadi kita masak la pulak. Tapi ni cerita sebelum pergi berkelah, hehe.

Sekali sekala kena tunjuk rajin la.. ahaks



Pak Inche minta Sambal Udang, Iman kata, boleh tak kalau masakkan untuk dia Udang Masam Manis. Jadinya, Sk ketepikan lima ekor untuk dimasak masam manis. Masak pun mudah-mudah jer, cuma tumiskan bawang putih, masukkan sos cili, sos tiram dan gula serta sedikit air. Dah mendidih, baru masukkan udang dan biar hingga udang masak. Taburkan daun bawang sikit supaya nampak berseri.


Sambal Udang untuk Pak Inche dan Mak Inche. Udangnya Sk dah kopek siap kulit di bahagian badan, tinggalkan bahagian kepala dan ekor jer supaya orang kata, tak hilang manisnya.. gituhhh.


Kadang lauk macam ni la yang buat makan banyak nasi, hehehehe.



Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Ya betul makan banyak kalau sambal udang. Hehe tapi saya suka udang sudah kopek habis. Kalau tidak saya kopek udang dahulu semua baru makan dengan nasi. Ada sistem. Haha.

    ReplyDelete
  2. lauk cam gni mmg bertmbh nasik! hehe

    ReplyDelete
  3. baru je beli udang pagi tadi... ni yang nak masak masak manis ni

    ReplyDelete
  4. Fav SAa tu....jangan ada yang mintak SA jual lauk sambal Udang plak dah la...

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!