UDANG GORENG KUNYIT DAUN KARI

Seri Kandi Tanah Jauhar
3

 Assalamualaikum...

SEPAKAT anak dan bapak, bila ditanya, mahu Udang Goreng atau Ayam Goreng untuk dikawankan dengan lebihan Kari Daging semalam, untuk makan malam ini. Dua-dua undi, Udang Goreng, yang sebenarnya, maknya ingat nak goreng ayam. Dah dua-dua nak udang, maka, kita gorenglah udang. 

Hari Khamis balik awal, jadi, dapatlah masak awal. Sekejap aje nak lembutkan udang dalam peti ais, kopek kulit bahagian tengah dan buang tali hitamnya tu, perap dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dalam kuali, campak bawang dan cili padi, kemudian baru masukkan udang. Nak rasa mamak-mamak, kita masukkan daun kari.


Harum aroma Udang Goreng Kunyit bila digoreng bersama daun kari. Mula tadi macam nak singgah kedai, beli kacang buncis tapi Sk ni ada sejenis perangai malas nak menyinggah. Kalau balik jalan terus kecuali jika terlampau penting. Begitu juga kalau pergi mall, cuma masuk kedai yang hendak dibeli barangnya sahaja, tak pandai nak keluar masuk kedai jika tiada niat membeli, kecuali kedai yang ada jual pinggan mangkuk.. hahahaha.. hahahaha. 


Tags

Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Uish...ni kalau Adah tengok ni...telan ayaq lioq....🦐🦐🦐

    ReplyDelete
  2. Ini uncle pantang tengok! Cuma cili padi tu yg uncle tak tahan!

    ReplyDelete
  3. Udang my fav. Sedap masak macam ni pun. Simple dan cepat masak :)

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!