MASAK CHILLI CRAB

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum...

HARI Ahad tu, Sk dah cerita, kan.. yang Pak Inche ke Pasar Tani. Dia nampak ketam besar-besar tapi dia lupa, perkara yang Sk dah pesan banyak kali, kalau nak beli ketam, belilah selepas bulan mengambang penuh, jangan beli masa bulan gelap, nanti isi ketam tak padat dan kurang sedap. Terpedaya dengan saiz ketam tu, Pak Inche beli tiga ekor, bawa balik. Errr.. memanglah kena bawa balik, kan. Nak bawa ke mana lagi 😅?

Bila dia cakap jer beli ketam, Sk terus teringat, sekarang ni bulan dah tak mengambang. Tapi, nak buat macam mana, orang lelaki memang cepat lupa apa yang bini pesan. Kena pesan tiap-tiap hari. Eh, takkanlah pasal ketam pun nak pesan tiap hari, hihi. Ketamnya pulak semua jantan, memang tak ada yang betina, kata Pak Inche. Lepas tu semua sepakat, masak ketam hari isnin. Tak boleh simpan lama, nanti isinya kecut. Tak boleh juga masak hari selasa, sebab nak tengok Piala Malaysia, hahahahaha. 


Lepas makan tengahari di Ashoka Curry House dan hantar Sk pulang ke pejabat, dua beranak tu, singgah ke Aeon Taman U. Pak Inche beli dua bungkus Chilli Crab Sauce ni. Dia kata, nanti masak guna jer sos ni, senang.


Jenama Singlong ni antara jenama yang boleh dipercayai. Ikutlah arahan memasak yang ditulis pada label. Selain ketam, boleh juga guna untuk memasak makanan laut yang lain. Masa menggoreng ketam, Sk taburkan sekali halia yang dicincang walaupun tak dinyatakan pada label.


Senanglah masak guna sos ni. Ketamnya pun dah siap siang dan dibersihkan Pak Inche. Sk tinggal masak aje. Cuma goreng ketam hingga masak dengan sedikit minyak, angkat dulu ketamnya. Kemudian tumis bawang putih hingga wangi, masukkan sos chilli crab, tumis hingga sebati. Sk tambahkan sesudu gula sebab macam pahit sikit sosnya. Kemudian masukkan air tepung jagung. Masukkan ketam, buka api besar. Tutup api, kemudian curahkan sebiji telur yang telah dipukul sedikit. Gaul-gaul-gaul, siapppp!


Isi ketam walaupun banyak tapi tak padat dan agak lembik. Cuma banyak di bahagian badan tapi sepitnya agak kosong. Sos chilli crab singlong juga agak pahit mungkin cili dikisar sekali dengan tangkai. Tapi, layan jugaklah, nasib ketamnya besar, isinya banyak jugaklah. Kalau ketam kecik, makan kulit aje laaa.. hihihi.

Burppp.. Alhamdulillah ❤️

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Okey lepas 2 hab kita cari ketam plak la....sedapnya...macam mana nak tau bulan mengambang penuh tarikh bila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok haribulan hijrah, lepas 15hb tu timing baik punya

      Delete
  2. ketam masak sendiri tu yg malas tu hahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik dah siap siang dan dah belikan sos segera, hihi

      Delete
  3. kenapalah PI tak pilih ketam betina
    Sekarang ni ketam betina musim bertelur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tk ada yg betina wak, sume jantan jer yg tinggal 😅

      Delete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!