Assalamualaikum...
HARI tu dapat lagi pisang tanduk dari rumah Angah. Memang setiap kali, ada aje pisang tanduk yang dah tak berapa muda untuk dibuat kerepek, kan. Selalu la, ibu suruh ambil. Kadang Sk buat PENGAT, kadang GORENG, kadang buat CEKODOK. Nak dimakan begitu saja, macam beso sangatlah pulak kan, haha.
Bosan, asyik diolah dengan cara yang sama, Sk teringat pulak dengan Banana Caramel yang Sk makan di
Teh O Ais 50 Sen. Bahan-bahan pun ada termasuk sos karamel ready made. Jom la kita buat dessert yang mudah ni. Nak guna pisang apa pun boleh tapi pisang yang tak terlalu masak la, nanti tak sempat nak masuk kuali dah terbarai, haha.
Mula-mula panaskan kuali non-stick, kemudian cairkan mentega. Sk suka guna salted butter, biar rasa masin-masin dan lemak sikit. Kalau nak guna margerin pun boleh tapi aromanya lain la kalau guna mentega, wangi jer bau dia.
Kemudian masukkan pisang yang telah dibelah. Sebab pisang tanduk tu besar, Sk belah tiga.
Panaskan pisang atas kuali di kedua-dua bahagian sehingga perang keemasan.
Balikkan perlahan supaya pisang tidak patah atau pecah-pecah permukaannya.
Bila permukaan pisang dah perang keemasan, bolehlah diangkat dan diletakkan dalam pinggan.
Kemudian siramlah dengan sos caramel. Sk guna sos readymade, tak rajin nak buat sos sendiri, hihi.
Kemudian hiaskan dengan krim putar. Iman makan dengan aiskrim vanilla tapi Iman punya, Sk tak ambil gambar pulak, sebab dah masuk tipuware, hehe.
Jempuit!
fuh nampak mahal!
ReplyDeleteFuhh.. bisa bikin gula melambung donkkk...hahaha
ReplyDeletesedap ni..lama tak makan pisang tanduk..memang selalu buat pengat je..tak pun rebus.
ReplyDeletePerghh..boleh jadi menu terbaik minum petang dari dapur kak SK ni. Terasa rasa manis caramel bergabung dengan pisang tanduk tu.
ReplyDeleteMakan pisang caremel ni ingat kat Chef Florance Tan..Pernah tengk dia buat makan ngan ice cream..yummy
ReplyDelete