Assalamualaikum wbt
SEMALAM.. seharian berehat di rumah selepas kepenatan berkunjung ke Expo Maha 2022, rabu kelmarin. Walaupun penat, Sk merajinkan diri menggunting cili kering untuk buat stok pes cili dan bawang kisar. Tanpa bertanya pendapat sesiapa, Sk buat keputusan untuk masak Sambal Udang untuk makan malam. Lauk ni, jarang dapat bantahan, haha walaupun sebenarnya Iman minta dimasak lemak cili api. Sebabnya, tak ada kunyit hidup. Tak ada kunyit hidup, tak syoklah MLCA.
Sukalah Pak Inche dengar Sk masak Sambal Udang, bila dia balik ke rumah. Kemudian, dia minta gorengkan telur mata letak kicap. Dah ada sambal udang pun nak ada telur jugak. Kita pecahkanla telur dua biji dan tuang dalam minyak panas. Kicap kena curah semasa telur dalam kuali, bukan selepas ia diangkat, baru kicap meresap dengan telur.
Makanlah tiga beranak penuh selera.
Syukur Alhamdulillah.
Eh, samalah lauk. Sama- sama udang sama-sama telur, tapi kita telur dadar.
ReplyDeleteSelamat menjamu selera
ReplyDeleteBaru tau kicap tu kena tuang masa dalam gorengan..
ReplyDeleteBoleh cuba lepas ni..Nampak sedap betul