NASI GORENG KAMPUNG CILI PADI

 Assalamualaikum wbt

LEWAT pagi ini, baru goreng nasi untuk brunch. Selalunya hari Jumaat, jika nak buat nasi goreng, Sk akan masak sebelum Pak Inche ke pejabat, tapi tadi macam tak terajin pulak. Biarlah Pak Inche tu sarapan macam selalu je. Biasanya, dia akan minta Nor, pengawal keselamatan, tolong belikan sama ada roti canai atau nasi lemak.. begitulah.


Terlebih rajin, tumbuk rencah nasi goreng guna lesung batu. Sambil tumbuk bawang dan cili padi, ikan bilis Sk goreng hingga garing, kemudian masukkan dalam lesung dan tumbuk lagi bersama bawang dan cili. Semua bahan kemudian Sk tumis dalam kuali, pecahkan telur dan masukkan nasi, garam dan daun sup, gaul hingga mesra. Makan nasi goreng panas-panas yang diletakkan semangkuk kecil cili padi agak mencabar. Ditambah lagi hirup pulak nescafe panas. Dia punya 'feel' lain matcham, hahaha.

Post a Comment

5 Comments

  1. okey esok nak beli nescafe...hahahaha

    ReplyDelete
  2. Favourite juga makan pedas lawan air panas haha

    ReplyDelete
  3. Pedas.. panas.. berpeluh. Memang nikmat. Puas hati.

    ReplyDelete
  4. Ok...adinda berjaya membuat kekanda terliur..Sekarang juga kanda ke dapur nak masak nasi goreng cili padi jugak

    ReplyDelete
  5. Sukanya kita kalau ada sepiring nasi goreng kampung pedas dengan cili padi depan mata! Sediakan secawan minuman panas juga...aauummm!

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih