Assalamualaikum wbt
SEMALAM petang, Pak Inche ajak jalan-jalan cari makan. Menurutnya, ada sebuah kedai menjual Laksa Perlis di Ipoh ni. Menggunakan aplikasi waze, kami dibawa ke sebuah kawasan perkampungan melayu di Manjoi. Akhirnya, berhenti di hadapan sebuah rumah. Meja kemas bersusun dan sebuah keluarga sedang menjamu selera. Sebaik duduk, kami terus dilayan dan diambil pesanan.
Mangkuk laksa dihantar bersama sebuah bekas mengandungi ulaman laksa. Bubuh sendiri la berapa banyak suka. Sukalah Pak Inchenya. Oh, Sk berdua je, Iman keluar dengan kawan-kawan lepas ambil jubah, Cikwa tak nak ikut.
Pesan sepinggan cucur udang. Cucur udang utara dicicah dengan kuah kacang. Cucur udang Johor cicah dengan sos cili.
Laksa Perlis lebih kecil berbanding Laksa Penang.
Sedap teruk!
Sk pilih Bihun Sup Utara. Sedap sangat supnya, nak nak pulak bila dinikmati bersama cabai merah tu. Sambal kicap turut disediakan.
Yang paling nikmat adalah suapan terakhir.
Rubi Laksa Perlis Manjoi
35, Kg Tok Pegoh
Kg Seberang Sungai Tapah
Manjoi, Ipoh
Buka setiap hari kecuali Ahad
1 pm - 6 pm
Waze Laksa Perlis
Siap boleh letak sendiri ulaman laksa tu memang menarik.
ReplyDeleteBanyaknya Pak Inche letak cili pada laksa.
ReplyDeleteBagus juga layan diri letak aksesori laksa.
Bestnya boleh letak sendiri nak banyak ke nak sikit ke.. tp kalau sy mmg akn pilih bihun sup utara... hehehe
ReplyDeleteTudiaaa....telioq tengok mangkuk PI penuh ulaman...
ReplyDeleteEh,mangkuk SK pun telioq dengan mihun sup utara tu..ish...
Wah, lain kali pi Ipoh, boleh try. Peberet saya, cucur udang cicah kuah kacang. :)
ReplyDeleteOh? Cicah kuah kacang ke?
ReplyDeleteBab boleh letak sendiri ulam tu rasa nikmat sangat.. Best.
ReplyDeleteWah, licin teruk! Adik saya kata kalau makan sampai licin, dipanggil Botak Chin hihihiii!
ReplyDeletetentu sedap sampai licin mangkuk
ReplyDeletemasuk sini x pernah x terliur...mesti terliur punya..adik ipar kits org perlis...mmg pndai buat laksa...sedap dan jadi permintaan sedara mara...
ReplyDelete