MAKAN DI RUMAH MAS DENGAN KAWAN PEJABAT

Seri Kandi Tanah Jauhar
13

 Assalamualaikum wbt

LEBIH seminggu lepas, Kak Imah hantar satu link pada Sk tentang sebuah restoran yang menghidangkan masakan belangkas di JB. Oh, tak sangka pulak Sk, rupa-rupanya, ada jer restoran yang ada masakan belangkas di JB. Dulu, jika nak makan belangkas, Sk ke Kota Tinggi. Itupun selalunya kecewa sebab belangkas habis walaupun datang tengahari. Mujurlah dapat makan Belangkas Lemak Cili Api masa ke Muar beberapa bulan lepas.

Taklah nak makan sangat, tapi nak tunaikan hajat anak tekak kawan, manalah tahu kalau dia mengidam, kan.  Di pejabat, Sk antara yang familiar dengan jalan-jalan di sekitar JB ni. Berani meredah la gitu dekat ceruk mana sekalipun. Sk sejak remaja dulu pun agak berani. Apadehal duduk makan sorang di kedai. Tengok wayang seorang pun pernah. Cuma bab tidur hotel seorang jer la masih penakut. Masih ingat lagi, semasa berkursus, tidur hotel seorang, semua suis lampu Sk hidupkan dengan tv sekali, hahaha. 

Jadi, cerita pasal belangkas tadi, kelmarin, Sk bawalah Kak Imah dan Ain pun nak ikut sekali ke restoran yang kononnya menjadikan belangkas sebagai signature menu di restorannya. Papan tanda sebesar tidak ya ada perkataan belangkas. Tapi, nan hado! Indah khabar dari rupa. Belangkasnya baru sampai, alasan pekerja, walaupun masa tu dah hampir 12.30 tengahari. Belangkas ada tapi tukang siang dan masaknya tak ada ke apa, tak fahamlah. Yang pasti, tak boleh pesan belangkas. Tanya asam pedas, pun tak ado. Dalam menu, kemahenlah ada Asam Pedas Telur Mayong la. Tapi, cuma ada masakan goreng-goreng aje macam nasi goreng. Sk pun mulalah memetir membebel kat situ. Eh, baiklah kami pergi makan di Medan Selera jer gituhhh.

Tengok Ain dan Kak Imah dah blurrr nak makan apa. Dok selak buku menu depan belakang depan belakang macam cari jawapan periksa. Jadi, Sk ajak pergi tempat lain. Teringat Rumah Mas yang jaraknya hanya lebih kurang 300 meter, Sk pun hidupkan enjin kereta semula dan menuju ke Rumah Mas. Tuuuuu dia, punya panjang sejarahnya nak ke Rumah Mas ni, hihihi.

Dulu, zaman pkp sebelum dibenarkan makan di kedai, Sk selalu pesan Nasi Daging Utagha Rumah Mas ni. Ini pertama kali la Sk makan di Rumah Mas. Selalu jugak nampak Mas iklankan Nasi Kerabu Dulang di Ig tapi tak pernah beli jadi terlanjur dah ada di RM, Sk pesan Nasi Kerabu Ayam Bakar. Ayam Bakarnya lembut dan garing dengan curahan kuah percik. Budu dan sambal diletak berasingan, ulamnya cuma hirisan kubis dan kacang panjang serta salad, keropok dan telur masin. Ia tak mengecewakan tapi Sk lebih suka dengan hidangan Nasi Kerabu di Teh O Ais 50 Sen. Nasi Kerabu Kak Yah Kampung Pasir, jangan dibandingkan pulak sebab yang itu, memang tiada tandingannya, hehehe.


Jolok-jolok Kak Imah, suruh pesan menu Daging Harimau Menangis ni, hihi. Sendiri tak nak pesan, maklumlah, dah tengah bulan, kan.. hahaha. Dagingnya lembut bersama sos pencicah khas. Sosnya agak manis agar dapat mengimbangi rasa pedas. Dagingnya dihiris dahulu sebelum digoreng dalam sedikit minyak. Sk lebih suka jika dagingnya dibakar, kemudian dihiris, itu barulah boleh dipanggil Daging Harimau Menangis. Tapi tulah, selepas dikomersialkan, macam ni la rupa DHM. Harimau bukan menangis lagi, meraung terus. Tapi, memang senang ke eh, dapat bahagian Harimau Menangis ni??? 


Cantonese Kuey Teow pilihan Kak Imah. Besar sungguh portionnya, boleh makan dua orang tapi nampaknya mampu dihabiskan Kak Imah seorang sebab sedap. Kak Imah cerita, dia tak pandai masak hidangan ni sendiri. Tak dapat rasa macam di kedai, mesti tak jadi. Sk malas nak cerita, Sk pakar masak CKT ni, hihi. Tak percaya, boleh tanya, Ban, hahaha. Cuma dah lama la Sk tak masak CKT sebab Pak Inche tak mintak. Selamattttt...


Ain pula pesan semangkuk Soto Nasi. Ain ni orang Temerloh. Masa berleter dengan staf di Restoran Belangkas tu, Sk tunjuk ke Ain sambil cakap, kawan saya ni datang jauh dari Pahang tau semata nak makan belangkas awak, hahahaha. Oh, Sk tak tanya pulak sedap ke idok sotonya. Tengok Ain makan tak habis, ada seketul lagi nasi impitnya, dah kenyang, kata Ain. Bergedil pun tak dimakan sebab dia tak suka dah berendam dengan sup tu. Laaa.. memanglah bagi berendam bergedil tu Ain oi. Sayangnya bergedil, jadi Sk tolong makan bergedilnya, hahaha.


Depan kaunter Rumah Mas ni, berderet Kuih Talam. Kak Imah beli sekotak, Talam Sarawak. Sekotak tu ada 25 potong, Kak Imah kata, RM12 sekotak. Giler murahhh tu, Kak Imah. Naza yang merasa, pun setuju, murah. Jadi, semalam, Sk beritahu Naza, nak ke Rumah Mas, beli kuih talam untuk bawa ke Senai. Fidah yang tahu kami nak ke RM, pun nak ikut sekali. Dahhh.. semalamnya pergi ke Rumah Mas dengan Kak Imah dan Ain, kali ni dengan Naza dan Fidah pulak, hahahaha. Macam nilah kalau jadi duta JJCM kat pejabat, hahaha. Apapun, syukurlah, makan Nasi Kerabu Ayam Bakar tu, Kak Imah belanja, hihi.


Naza makan Laksa Johor. Selambak kuah laksa. Naza kata, boleh tahanlah rasa LJ, macam LJ yang selalu Sk pesan dengan kawan fb Sk. Tu dah lama Sk tak pesan, kawan tu duduk di Kluang, suaminya kerja di JB. Jadi, kalau dia buka pesanan, kena tengok masa tu suaminya ada tak untuk hantarkan ke JB. Tapi lama-lama, rasa macam menyusahkan pulak dan leceh. Sekarang, kalau rasa nak makan LJ, beli aje di Pasar Malam Tampoi Utama tiap hari Selasa.


Fidah pulak, makan Nasi Kerabu Daging Bakar. Sama macam Ayam Bakar, dagingnya dicurah kuah percik juga. Selain makan, Fidah juga tapaukan NK untuk Aida dan Aida kata sedap. Kira puas hati la dengan rasa nasi kerabu Rumah Mas ni. Dekat jugak dengan pejabat cuma masalahnya ialah parkir. 


Pilihan Tuan Tanah Kedaung. Sebab masih waktu sarapan lagi, Sk pilih, Lontong. Lengkap dengan sambal tumis, sambal kacang dan serunding, kuah lodehnya cukup sempurna teksturnya tapi tak banyak sayur dalamnya. Dia punya kesedapan tu, kan.. sampai rasa nak angkat mangkuk dan hirup hingga ke titisan terakhir.. hahahah.



Memang tujuan asalnya nak ke Rumah Mas tu nak beli Kuih Talam, jadi Sk check outlah dua kotak talam. Naya Pak Karim betullah, Kak Imah ni, kata RM12 sekotak. 17 Kak Imah.. Tujuh Belas, hahahahaha. Tapi, agak berbaloi la harganya sebab sangat sedap ya talamnya. Sk ambil Kole Kacang dan  Talam Suji. Naza ambil Talam Sarawak, sama dengan Kak Imah beli masa kami datang kelmarinnya. Kemudian, tukar dengan 10 potong Talam Suji Sk. Sekotak talam tu, tak ada campur-campur ya. Kalau nak rasa banyak jenis talam, kenalah beli lain-lain kotak, bijak.. bijakkk.. hahahah.

Rumah Mas

96, Jalan Beringin,
Taman Melodies, Johor Bahru

Waze lagi senang.

Post a Comment

13Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. SK cerita belangkas, teringat zaman remaja dulu selalu kuyip belangkas di sepanjang pantai Jeram, dapat berkarung-karung. Balik rumah panggang belangkas, ambil saja telurnya makan cecah air asam.
    Bab tidur hotel tu, kita pun takut tido sorang-sorang. Bukan apa, terbayang bila bangun sudah berada di tempat lain huhuhuuuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy masih ingat masa kecik dulu, ibu bakar belangkas depan rumah. Tapi katanya, budak2 tak boleh makan, hihi. Elok aje pun nampaknya Kak Amie makan belangkas tu masa remaja ya, hihi. Mesti orang tua dulu takut telurnya tak cukup, hahahha.

      Delete
  2. SK sebut belangkas...cari gak gambar belangkas sekali baca balik betul2 takde rupanya......DHM tu nampak sedap la SK....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daging tu lembut, tapi Sk tak jumpa kesedapannya yg wow.

      Delete
  3. Alahai kempunan hendak makan belangkas. Pelik kedai itu menu asam pedas pun takdelah padahal tertulis dalam buku menu.
    Saya suka talam suji. Lama tidak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Na, padahal, muka surat pertama dah tulis Asam Pedas, tapi tak ada bahan, hahahaha. Talam suji tu sedap, tapi Talam Sarawak lebih berbaloi, kot.

      Delete
  4. mahal jugak la makanan di sini. Tapi jika sekali-sekala boleh la makan.

    ReplyDelete
  5. Ya ampun...
    Semua nampak sangat lah sedapnya...
    Rasa nak masuk dalam ini post untuk makan bersama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. kalau masuk post ni, muka takleh bersinar 🤭

      Delete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!